Президент України Володимир Зеленський і заступник голови фракції « Слуга народу» Євгенія Кравчук.

Парламентарії та урядовці зібралися в курортному Трускавці для того, щоб попрацювати над планом дій на найближчі два роки. До участі в дискусіях долучилися також Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, Президент Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За словами голови фракції Давида Арахамії, таку зустріч організували з огляду на те, що вже за кілька місяців минатиме екватор каденції народних депутатів дев’ятого скликання. «Важливо проаналізувати, як ми їхали, куди приїхали на даний момент і з якою швидкістю будемо їхати далі, з якими результатами приїдемо до наступних виборів», — заявив Д. Арахамія в своїй вітальній промові. Натомість речниця фракції Юлія Палійчук наголосила: «Ми хочемо досягти спільного розуміння, що ми робимо в законодавчому полі, як законодавці взаємодіятимуть з урядовцями, як будуть імплементувати спільні політичні рішення».

Розпочалася робота із того, що Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук підбив підсумки роботи над планом виконання програми Президента. «Наше завдання — об’єднатися навколо дієвого плану законодавчих ініціатив, які нам треба зробити. І ми вже почали його творити», — зауважив Р. Стефанчук. Тоді Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розказав про бачення урядом стратегії розвитку економіки, а позаштатний радник керівника Офісу Президента Тимофій Милованов розповів про план трансформації країни, який Володимир Зеленський презентував під час візиту до США. Народні депутати за допомогою інтерактивної програми також оцінили роботу уряду і діяльності кожного з міністрів. У рамках виїзного засідання фракції відбулася нарада із Генеральним прокурором Іриною Венедиктовою, очільником МВС Денисом Монастирським та головою НАЗК Олександром Новіковим. Під час цих зустрічей не тільки підбивали підсумки виконаної роботи, а й говорили і про ключові ідеї законопроектів, які міністерства, відомства та депутати подаватимуть на розгляд парламенту впродовж наступних двох років.

Водночас парламентарії мали можливість попрацювати в групах над деталізацією «Плану трансформації країни» за такими напрямами: військова безпека та міжнародні відносини; енергетична незалежність та зелена трансформація; людський капітал; технологічний розвиток та ринкові трансформації; інфраструктура та місцевий розвиток; продовольчий хаб; цифровий хаб; верховенство права. У такому форматі народні депутати працювали під час другого дня в Трускавці. Тоді ж до фракційної роботи долучився глава держави В. Зеленський. «Я побачив дуже енергійну та професійну роботу», — зазначив Президент. І додав: «Депутати тут зовсім інші, вони «живіші», ніж під куполом. Це свідчить про те, що потрібно частіше виходити з-під купола і дивитися, як живуть люди».

Кожна робоча група прозвітувала перед учасниками зібрання про результати своєї роботи. Ішлося, зокрема, про трансформацію у нацобороні та міжнародних відносинах. Серед запропонованих цілей — членство в НАТО, успішне завершення реформи СБУ, створення та розбудова національної системи стійкості тощо. Презентували також план реформ на 2021—2023 роки в галузі енергетичної незалежності та зеленої трансформації. Серед цілей — інтеграція європейської та української енергосистем та ринків, нарощування видобутку газу, нафти +20 відсотків, збільшення нафтопереробки, зниження залежності від імпортних енергоресурсів. Важливими стануть розвиток та впровадження енергоефективних технологій, збільшення частки атомної генерації на десять відсотків та скорочення імпорту природного газу. Група, яка працювала над змінами в аграрному секторі, зосередилася на таких цілях: розвиток і відновлення зрошення в Україні, здорове харчування; розвиток локального сільгоспвиробництва. Ішлося і про те, що ми маємо запустити 5G по всій країні, забезпечити стовідсотковість державних послуг онлайн та забезпечити частку ІТ у ВВП на рівні десяти відсотків тощо.

Такі підходи неабияк потішили главу держави. В. Зеленський, зокрема, заявив, що в програмі Президента та партії більше не існує пунктів, які не можна виконати. «Я хотів би бути Президентом на момент, коли ми виконаємо всі наші обіцянки», — сказав він. Водночас зауважив, що у народних депутатів від «Слуги народу» мало досвіду, але є великий шлях, і цей шлях можна пройти, а партія може зміцнитися, якщо працюватиме як одна команда.

А от голова партії «Слуга народу» та перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко висловив переконання в тому, що під час виїзного засідання народні депутати напрацювали законопроекти, які дадуть змогу реформувати країну в перспективі на п’ять—десять років. «У нас є два роки — це чотири сесії, щоб запустити певні реформи. Багато з них дадуть результати через 5—10 років, але ми розуміємо, що вже зараз їх треба запускати», — заявив він.

Під час другого дня роботи в Трускавці народні депутати отримали також бланки для збирання підписів під колективною ініціативою про відкликання Голови Верховної Ради. Трохи згодом речниця фракції Юлія Палійчук у своєму Телеграм-каналі повідомила, що понад 150 народних депутатів уже підписалися під цієї ініціативою.

Вл. інф.

Фото sluga-narodu.com