Ярослав Железняк, Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко, Тарас Мельничук.

Відкривши засідання Погоджувальної ради, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков привітав освітян із професійним святом, яке вони відзначали минулої неділі. «Це люди, які формують наше майбутнє. Бо наше майбутнє — це наші діти, які навчаються тут, здобувають освіту тут, і які розвиватимуть нашу державу», — наголосив він, зауваживши, що вчителі віддають себе на 101 відсоток професії. «Ми повинні про це пам’ятати, у тому числі, й під час підготовки бюджету на 2022 рік», — сказав він.

Торкнувшись питання про відкликання Голови Верховної Ради з посади, Дмитро Разумков повідомив, що підписні листи на прохання фракції та народного депутата Давида Арахамії були видані. «Я бачу в ЗМІ інформацію, що голосування може відбутися у вівторок-середу. Хотів би всім нагадати, що ми живемо за Регламентом. І процедури, у тому числі й про відкликання Голови Верховної Ради, також відбуваються за Регламентом, відповідно до статей 76, 77. Інакшого не буде», — наголосив він, додавши: «Поки я Голова Верховної Ради, тут працюватиме закон. Що буде потім — подивимося».

Дмитро Разумков зауважив: «У нас дійсно триває війна. Це війна за верховенство закону, демократію, свободу слова, європейські принципи та цінності, за які нас всіх з вами сюди обирали люди. Це війна за територіальну цілісність і проти окупації та узурпації. Це війна, яка відбувається на сході. І завдяки відданості української армії сьогодні ми тут можемо робити реформи і їх впроваджувати. Але для багатьох говорити і декларувати — це одне, а робити — це інше. Але час усе поставить на свої місця».

Водночас Голова Верховної Ради повідомив, що отримав від фракції «Слуга народу» офіційний лист-відмову від зустрічі з ним, мовляв, сенсу в ній немає. Паралельно політик звернувся до інших представників фракцій та груп, зазначивши, якщо у них буде необхідність обговорити діяльність Голови Верховної Ради, він готовий зустрітися, почути зауваження та пропозиції.

Торкнувшись закону про олігархів, глава парламенту зазначив, що він нічого не ховає. «Доповідаю вам, що нічого не може сховатись у стінах Верховної Ради. Коли комітет направляє до апарату Верховної Ради, розуміючи що він робить, не той закон, який голосувався в стінах парламенту, то це вже — підлог. Але це вже інше законодавство», — наголосив він, додавши, що якщо депутати наробили помилок під час непрофесійної підготовки законопроекту і пішли за незрозумілою процедурою — це проблеми комітету. «Але комітет — не Верховна Рада. Рішення приймає парламент. І те, що він голосує, я, як Голова Верховної Ради, маю підписати. Це рішення Конституційного Суду! Підписується виключно те, що голосується у сесійній залі», — заявив політик, додавши, що у четвер до комітету було направлено відповідну довідку із зауваженнями профільних управлінь Верховної Ради. «Щойно до мене надійде коректний текст закону, за який проголосувала Рада, я підпишу його», — констатував глава парламенту.

Важливим Дмитро Разумков назвав і питання тарифів. Нагадавши, що минулого четверга було підписано меморандум, в якому було закріплено ціни на газ для населення, зауважив, що попри це залишилося й чимало запитань: наприклад, чому у нас нині на 9 мільярдів кубів газу менше закачано в сховища і чому його не закачали влітку?

У цьому контексті глава парламенту запропонував запросити на годину запитань до уряду міністра енергетики.

Крім того, політик повідомив, що зранку до нього надійшла пропозиція від 153 народних депутатів щодо проведення позачергового засідання. Воно, за словами Дмитра Разумкова, відбудеться у четвер о 16-й годині.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук зауважив, що перед парламентом стоїть дуже багато викликів. «Насамперед, я мрію, щоб Погоджувальна рада почала відповідати Регламенту, за який ми так вболіваємо. І питання, які піднімаються на ній, чітко відповідали ст. 73 в частині 14, де передбачено сім пунктів, що можна розглядати і як приймаються рішення на Погоджувальній раді», — сказав він.

Перейшовши до конструктивізму, політик зауважив, що питання, які розглядатимуться цього тижня, важливі з точки зору майбутнього держави. А також з точки зору макрофінансової допомоги, бюджетного процесу. Окремо він повідомив, що 12 жовтня відбудеться саміт Україна — ЄС. Тож запропонував, щоб у межах або порядку денного, або позачергового засідання, народні депутати розглянули важливі євроінтеграційні законопроекти.

Крім того, Руслан Стефанчук нагадав, що розпочинається новий етап планування роботи Верховної Ради. З огляду на це він закликав голів комітетів і фракцій розглянути, які законопроекти, що відповідають стратегічному напрямку нашої держави, можна включити до нового порядку денного. Водночас Перший заступник глави парламенту наголосив на необхідності завершити підготовку антикорупційної стратегії.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, приєднавшись до привітань вчителів та медиків, які днями відзначали своє міжнародне професійне свято, зауважила, що пріоритети політиків в інтересах людей та держави не повинні поступатися їхнім принципам.

Олена Кондратюк нагадала, що освітян, медиків та держслужбовців нині фактично змушують працювати в нових умовах. «Вони полягають у тому, що понад 80% їхніх колективів повинні бути вакциновані. В іншому випадку їх або відправляють у відпустки за власний рахунок, або переводять в онлайн-режим. Тому хочу закликати нас, Верховну Раду України, показувати приклад і показати нарешті скільки вакциновано осіб в нашому колективі», — зауважила вона, продемонструвавши свою посвідку про вакцинацію. «Якщо ми не готові до таких умов, то нам також потрібно перейти працювати в онлайн-режим, як це робить більшість колективів в Україні», — додала О. Кондратюк.

Окремо заступниця глави парламенту привернула увагу до неприйнятих законопроектів, які вважались Президентом як невідкладні. Йдеться, зокрема, про антикорупційну стратегію на 2020—2024 роки. Парламент у першому читанні схвалив її ще у листопаді 2020 року. Водночас, звернувшись до колег, О. Кондратюк закликала їх розглядати законопроект № 5600 не за скороченою, а повною процедурою, щоб не допустити помилок, які мали місце минулого пленарного четверга.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко підтримав ініціативу заслухати у п’ятницю міністра енергетики Германа Галущенка. Щодо інших питань, то народний депутат зауважив, що під час війни за територіальну цілісність, яка нині триває на сході, має бути і війна з російською пропагандою. Вона має відбуватись різними інструментами, зокрема через санкції РНБО. Але, на жаль, не всі представники влади одностайні у цьому питанні.

Торкнувшись внутрішніх справ, О. Корнієнко зауважив, що процедура відкликання Голови Верховної Ради відбуватиметься за Регламентом, але він передбачає, що чинний Голова Верховної Ради у ній не бере участі.

У відповідь Дмитро Разумков парирував, що Голова Верховної Ради виконує свої функції у повному обсязі згідно з Регламентом до того моменту, поки він є главою парламенту. Незалежно від того, подобається це комусь чи ні.

Співголова фракції ОПЗЖ Юрій Бойко наголосив, що цього тижня є декілька принципових питань для розгляду. Зокрема, це початок опалювального сезону. За словами народного депутата, парламент має забезпечити дієвий нагляд за тим меморандумом, який було підписано представниками центральних органів влади та місцевої влади. Бо це може виявитися черговим обманом.

Не менш важливим він назвав і питання підтримки промисловості. Адже товари першої необхідності повністю залежать від енергоносіїв, тож з новою ціною на газ можна очікувати здорожчання цін на продукти, зауважив він.
Водночас торкнувшись фінансування медицини, Ю. Бойко зауважив, що в умовах епідемії медицина повинна отримувати 5% ВВП, але у проекті держбюджету цього немає.

У контексті зміни керівника парламенту, політик зазначив, що законодавчий орган хочуть зробити додатком до Офісу Президента. «У парламенті так не вийде. Є Регламент, і він повинен бути витриманий. І всі ці спроби кавалерійським наскоком зробити тут черговий переворот призведуть до політичної кризи та глухого кута», — наголосив він.

Юрій Бойко, Петро Порошенко, Тарас Батенко, Володимир Арешонков.

Представник «Європейської солідарності» Петро Порошенко, назвавши першим пріоритетом парламенту захист національної безпеки та соціальний захист, запропонував розглянути законопроект № 6006, в якому передбачено за рахунок джерел з МВФ вирішити низку нагальних питань: компенсувати відсутність індексації пенсій, погасити заборгованість перед військовослужбовцями по грошовому утриманню, профінансувати заходи з боротьби з ковідом, вирішити питання субсидій.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко висловила переконання, що заявами про кадрові перестановки, фейковою боротьбою з корупцією відволікається увага від того, «куди загнали країну». «Її загнали вже не просто під плінтус», — зауважила вона.

А нагадавши про гучну заяву екс-керівника «Нафтогазу» про те, що собівартість українського газу — одна гривня, повідомила, що у парламенті зареєстрували ТСК про розслідування мегакорупції в НАК «Нафтогазі». Її підписали всі, крім представників «Слуга народу».

Голова фракції «Голос» Ярослав Железняк, зазначивши, що минулого пленарного четверга було зруйновано Регламент, розтоптано права опозиції, сказав: «Владі спочатку заважали контрабандисти, але результатів роботи митниці після санкцій не видно. Потім олігархи. Тепер — опозиція. Замість деолігархізації починаємо деспікерізацію. А коли ми будемо роботою займатися? Ми не бачимо, що відбувається в країні», — зазначив він і додав, що насувається низка політичних криз. Але паралельно з цим насувається коронавірус, великі економічні проблеми, репутаційні втрати. «Тому хочеться, щоб ми перестали робити тут шоу, а перейшли до роботи», — наголосив Я. Железняк.

Співголова групи «Партія «За майбутнє» Тарас Батенко заявив, що парламент перетворюється на місце фіктивної дискусії. «Ми бачимо, що фактично рішення готуються і приймають поза стінами парламенту. Ми хотіли би переламати цю ситуацію, щоб ми справді відповідали парламентсько-президентській країні із захищеною демократією, соціальною політикою, як це прописано у Конституції України», — сказав він.

Торкнувшись питань опалювального сезону, народний депутат наголосив, що забезпечення країни енергоресурсами є ключовим питанням, яке цьогоріч ускладнилося кризою на європейському газовому ринку. Тому запропонував заслухати у п’ятницю Прем’єр-міністра щодо всіх деталей підписаного меморандуму.

Представник групи «Довіра» Володимир Арешонков зауважив, що «Довіра» позитивно сприйняла сам факт підписання меморандуму, але тепер потрібно уважно стежити за перебігом подій, наскільки вдасться реалізувати заявлені наміри.

Крім того, народний депутат запропонував у проекті держбюджету передбачити нову субвенцію місцевим кошторисам для організації процесу дистанційного навчання і спрямувати на ці потреби мільярд гривень.
За підсумками обговорення було вирішено запросити на годину запитань до уряду міністра енергетики та вугільної промисловості Германа Галущенка.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.