Враховуючи зміни адміністративно-територіального устрою, делегація з 35 депутатів Вараської райради висловила бажання відвідати важливі об’єкти та промисловий майданчик Рівненської АЕС — основного бюджетоутворювального підприємства району. Вони побували в інформаційному та навчально-тренувальному центрах електростанції, у машинних залах енергоблоків №№ 1, 2, 3.

Під час зустрічі з генеральним директором РАЕС Павлом Павлишиним представники місцевих громад цікавилися такими питаннями, як утримання соціальних об’єктів на балансі електростанції та профорієнтаційна робота з молоддю, зокрема статистика щодо вступу випускників шкіл громади до профільних ЗВО та перевага при їх працевлаштуванні. Також Павло Павлишин зауважив, що наразі «Енергоатом» працює над можливістю позитивного вирішення питання повернення пільги на електроенергію для мешканців зони спостереження АЕС, що передбачено законодавством. Під час спілкування обговорено й етап проекту будівництва енергоблоку № 5 РАЕС, у чому районні обранці висловили неабияку зацікавленість. Говорили також про перспективи будівництва в Україні дата-центрів поруч з АЕС, нових енергоблоків та малих модульних реакторів.

Очільник енергогенерувального підприємства відповів на низку інших запитань, які цікавили гостей, зокрема, щодо заходів, які вживаються для захисту персоналу від Covid-19, та поточного стану вакцинації працівників. Один з делегатів, головний лікар Володимирецької багатопрофільної лікарні Іван Караїмчук, зазначив, що нині медичний заклад має сучасний ремонт та обладнання завдяки коштам субвенції за ризик проживання в зоні спостереження РАЕС, тому громада зацікавлена у поверненні компенсації соціально-економічного ризику. Під час розмови обговорено й шляхи майбутньої співпраці за напрямом виробництва та постачання Рівненською АЕС медичного кисню для Володимирецької лікарні. До слова, РАЕС є першою атомною електростанцією в країні, яка отримала ліцензію на виробництво медичного кисню задля продукування його для потреб медиків у боротьбі з коронавірусною хворобою.

Під час зустрічі Павло Павлишин наголосив, що Рівненська АЕС забезпечує 12,5 відсотка потреби електроенергії в країні, тож головним завданням атомників залишається безпечна експлуатація атомних енергоблоків. «Нині ми дбаємо, щоб максимальна кількість енергоблоків у країні працювала взимку, адже саме на атомну галузь припадає основне навантаження. Також ми бачимо, що наразі всіх цікавить соціальна складова, яку ми будемо обстоювати. Ми обов’язково будемо співпрацювати з депутатським корпусом у частині підтримки змін у законодавстві, які б дозволяли жителям зони спостереження отримувати пільги на електроенергію. Водночас представники місцевої влади повинні досить критично переглянути свою роботу за рік, що завершується. На мою думку, сьогодні у місті-супутнику Вараші немає масштабної стратегії розвитку, залучення інвестицій чи співфінансування, жодного серйозного проекту, які вже потрібно починати, щоб вони втілилися в життя через два-три роки», — зауважив Павло Павлишин.

На завершення заходу депутат Вараської районної ради Світлана Тиндик подарувала підприємству власноруч вишиту картину з гербом міста-супутника РАЕС Вараша (на знімку ліворуч: передає Павлу Павлишину), акцентувавши на тому, щоб три складові емблеми працювали в одному напрямі: «На гербі Вараша зображені градирні, атом та поліська природа, що символізують симбіоз міста та Рівненської АЕС. Тож хочеться, щоб ми продовжували співпрацювати в одному напрямі для процвітання нашої громади».

День депутата на РАЕС є традиційним заходом, який проводиться понад десять років. Це не лише можливість обговорити проблемні питання й відкрито поспілкуватися з керівництвом Рівненської АЕС, а й побачити потужний ядерний об’єкт зсередини та переконатись у його безпечності та екологічності.

Юлія КУЛАЄВА, кореспондент прес-центру Рівненської АЕС.

Фото Надії ТИМОФЄЄНКО.