Анастасія Радіна, Олексій Устенко, Давид Арахамія, Сергій Іонушас. 

Парламентарії розглянули пропозицію 175 народних депутатів про включення до порядку денного питання про відкликання Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради України.

Олександр Корнієнко («Слуга народу») (на знімку), який представляв цю ініціативу, повідомив, що відповідно до частини першої статті 77 Регламенту розгляд питання про відкликання Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради України пропонується призначити на 7 жовтня 2021 року. Також Рахунковій палаті пропонується провести фінансову перевірку виконання кошторису Верховної Ради у цьому році.

Включення питання про відкликання голови парламенту та про доручення Рахунковій палаті провести фінансову перевірку виконання кошторису Верховної Ради в поточному році підтримали 246 народних депутатів.

Після цього фракції «Європейська солідарність» та «Голос» знову внесли заяву про відсторонення Першого заступника Голови Верховної Ради від ведення засідань, заявляючи, що включення питання про відкликання з посади Голови Верховної Ради до порядку денного відбулося з порушенням Регламенту. У зв’язку з конфліктом інтересів Руслан Стефанчук передав ведення засідання Олені Кондратюк.

Ініціативу про відсторонення головуючого підтримали тільки 66 народних депутатів.

Олена Кондратюк.

Продовживши ведення засідання, Перший заступник голови парламенту повідомив, що надійшла заява двох фракцій про оголошення перерви.

«Враховуючи те, що Погоджувальна рада не затвердила порядок денний, який ми сьогодні мали розглядати, трьома фракціями і групами була внесена пропозиція невідкладно зібрати Погоджувальну раду та визначитися з порядком денним, по якому ми будемо йти», — повідомив після завершення перерви Руслан Стефанчук та у зв’язку з відсутністю затвердженого порядку денного закрив пленарне засідання.

Руслан Стефанчук.

А на початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Дмитро Разумков надав слово представникам депутатських фракцій та груп, а після завершення виступів за заявою двох фракцій оголосив перерву.

Після відновлення роботи Дмитро Разумков повідомив, що керівники депутатських фракцій та груп домовилися поставити на голосування питання про застосування особливої процедури під час розгляду законопроекту № 5600, розглянути звернення двох фракцій про відсторонення Голови Верховної Ради від ведення пленарних засідань та проголосувати за включення до порядку денного питання щодо процедури відкликання голови парламенту з посади.

Голова Комітету з питань фінансової та митної політики Данило Гетманцев, який представляв пропозицію 160 народних депутатів щодо застосування особливої процедури розгляду проекту закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень (№ 5600), зазначив, що коли до другого читання подається понад 11 тисяч поправок, то це робиться для того, щоб завалити законопроект, який усуває дисбаланси в оподаткуванні, які накопичилися в податковій системі за 30 років, робить оподаткування рівним для всіх та забезпечує надходження до бюджету 30 мільярдів гривень. «Щоб не затягувати розгляд цього законопроекту, ми пропонуємо застосувати передбачену Регламентом особливу процедуру розгляду законопроекту № 5600», — сказав Д. Гетманцев.

Під час засідання.

Під час обговорення Микита Потураєв («Слуга народу») висловив думку, що можливості Регламенту часто використовуються для того, щоб системно гальмувати реформи в країні. «Саме тому ми також скористаємося можливостями, які є в Регламенті, щоб забезпечити прозорий та конкурентний розгляд тих питань, які є ключовими для реформування країни», — сказав він.

Юлія Тимошенко («Батьківщина») застерегла, що законопроект № 5600, зокрема, вводить додатковий податок для власників земельних паїв та городів. «Іншими словами, законопроектом намагаються ввести додатковий податок на тих, хто обробляє свої паї, яким ці податки й так непосильні. Так їх примушують продати свою землю», — заявила вона.

За результатами голосування пропозицію про застосування спеціальної процедури під час розгляду законопроекту № 5600 підтримали 254 народні депутати.

Перед розглядом звернення фракції «Слуга народу» та депутатських груп «Довіра» і «За майбутнє» про відсторонення Голови Верховної Ради України від ведення пленарних засідань, Дмитро Разумков наголосив, що упродовж двох років роботи діяв так, щоб закон був один для всіх. «Далі можна рухатися двома шляхами — по закону або за політичною доцільністю», — сказав він та у зв’язку з наявністю конфлікту інтересів під час розгляду цього питання передав ведення засідання Першому заступнику Голови Верховної Ради Руслану Стефанчуку.

Пропозицію головуючого про розгляд цього питання за скороченою процедурою підтримали 230 народних депутатів. Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко, який представляв проект постанови про відсторонення Дмитра Разумкова від ведення засідань, повідомив, що під час Погоджувальної ради голова парламенту відмовився ставити на голосування пропозиції «Слуги народу» про розклад пленарних засідань. «Вважаємо, що вказаною дією Голова Верховної Ради Дмитро Разумков знехтував правом депутатських фракцій вносити пропозиції до тижневого порядку денного пленарних засідань. Це — грубе порушення Регламенту», — наголосив він, повідомивши, що депутатська фракція «Слуга народу» та депутатські групи «Довіра» і «За майбутнє», керуючись частиною 2 статті 29 Регламенту Верховної Ради, у зв’язку з грубим порушенням Регламенту вносять пропозицію про відсторонення головуючого від ведення засідань на два пленарні дні», — повідомив він.

Під час обговорення цієї пропозиції заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк звернула увагу, що закон про Регламент справді передбачає можливість відсторонення головуючого, але «якщо є порушення на сьогоднішньому засіданні Верховної Ради, а не на Погоджувальній раді».

За наслідками голосування 240 народних депутатів підтримали пропозицію про відсторонення Голови Верховної Ради від головування на пленарних засіданнях.

Після перерви Руслан Стефанчук повідомив, що від двох фракцій надійшла заява про відсторонення Першого заступника Голови Верховної Ради від ведення засідання. У зв’язку з конфліктом інтересів Руслан Стефанчук передав ведення пленарного засідання заступниці Голови Верховної Ради Олені Кондратюк.

Народні депутати Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») та Ярослав Железняк («Голос»), які представляли цю пропозицію, наголосили, що відсторонення Голови Верховної Ради від ведення пленарних засідань відбулося з порушенням закону про Регламент. Після обговорення за відсторонення Руслана Стефанчука проголосували лише 69 народних депутатів, тож він продовжив ведення засідання.

Із виступів уповноважених представників депутатських фракцій та груп

Тарас БАТЕНКО, група «За майбутнє»:

— У країні розпочинається опалювальний сезон, який традиційно оголює проблеми, накопичені в економіці. У сфері житлово-комунального господарства ми завжди слабо готові до цього сезону, тож забезпечення країни енергоресурсами — це перше питання, яке постає на порядку денному. Катастрофічне зростання цін на газ у Європі загострює цю проблему, особливо на тлі провалу планів власного видобутку і закачування у газосховища власного газу. Останнім часом багато говорять про підписання меморандуму про недопущення зростання тарифів для населення. Але суспільство не має відповіді на питання — як буде досягнуто цієї стабільності. І як це позначиться на місцевих бюджетах. Водночас, наша група скликає позачергове засідання, на якому пропонуємо розглянути питання пенсійного забезпечення.

Нестор ШУФРИЧ, фракція «Опозиційна платформа — За життя»:

— За рівнем вакцинації ми займаємо останнє або передостаннє місце серед країн Європи. Ми вимагаємо відповідальності від влади щодо унеможливлення забезпечення належної кількості центрів вакцинації. Якщо з вакцинами якось упоралися і їх нам уже безплатно надають, то нормальну кампанію з вакцинації влада провести не здатна. Так само гостро стоїть питання із комунальними тарифами. За наявності газу власного видобутку ми не в змозі забезпечити нормальну ціну на нього. Укотре вимагаємо зібрати Верховну Раду і прийняти закони, які дозволять українцям використовувати газ власного видобутку. Депутати від «Слуги народу» відмовляються спілкуватися з журналістами, то вимагаємо також забезпечити право представників ЗМІ на спілкування із кожним народним депутатом, урядовцем та Президентом.

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:

— У нашому порядку денному повно лобістських, корупційних законів, але немає тих ініціатив, які допоможуть людям. Верховна Рада фактично припинила жити інтересами і болем людей. Навпаки — тут ще закручуються гайки і в сфері освіти, і в охороні здоров’я, і за всіма іншими напрямами. Усі ми чули про меморандум, який стосується тарифів для населення. Це абсурд, який нічого не вирішує. Його підписали лише кілька міських голів, які очолюють громади обласних центрів. Інші міста не мають такої можливості. Ми вимагаємо закон № 4680 (зміни до закону про ринок природного газу. — Ред.) не на позачергове засідання ставити, а негайно. Так само негайно створювати ТСК, яка розслідуватиме діяльність НАК «Нафтогаз», для того щоб якомога швидше припинити свавілля із тарифами.

Роман ЛОЗИНСЬКИЙ, фракція «Голос»:

— Маємо щонайменше три ключові теми, про які в парламенті не можна забувати — війна на сході нашої країни, боротьба з пандемією та опалювальний сезон. Хочу розпочати саме з війни. Окрім справжніх воїнів, військові звання нині носять покидьки та колаборанти. Я підготував законопроект, який дозволить позбавити державних нагород тих, хто підтримує анексію, співпрацює з окупаційною адміністрацією і закликає об’єднуватися з Росією. Нам потрібно будувати наш пантеон героїв і відновлювати справедливість. Із приводу вакцинації — кожен раз, коли ми кажемо про провалену кампанію, закликаю подивитися — що для цього зробив Президент В. Зеленський? Саме глава держави несе особисту відповідальність за цю ситуацію. У контексті початку опалювального сезону нагадую про ті регіони, які минулого року опинилися без тепла. Закликаю уряд не допустити такої ситуації цьогоріч.

Ірина ГЕРАЩЕНКО, фракція «Європейська солідарність»:

— Іноземні ЗМІ рясніють повідомленнями про офшори Володимира Зеленського. Банківські блогери вже поширюють інформацію про те, що це «хороші офшори». Але йдеться про те, що злочинним шляхом виведено понад 40 мільйонів доларів із «Приватбанку», куди держава для рефінансування влила 155 мільярдів. А тому, шановні пенсіонери, запитайте у «офшорного президента», чому такі маленькі пенсії? Глава держави фактично сам зізнався, що саме він зателефонував О. Лукашенку і повідомив, що вагнерівці заїхали на його територію. Чи буде цьому присвячено РНБО? Очевидно, що ні. Ми стоїмо перед величезними викликами для демократії. Учора побили групу розслідувачів програми «Схеми» — у них відібрали камери та вилучили носії. Вимагаємо від правоохоронних органів порушити кримінальну справу за втручання в роботу журналістів.

Володимир АРЕШОНКОВ, група «Довіра»:

— Триває робота над підготовкою до ухвалення бюджету на наступний рік. Серед наших пріоритетів — забезпечення питань соціального захисту працівників бюджетної сфери. Опалювальний сезон попереду і, беззаперечно, треба зробити все, щоб тарифи не піднімалися. Але захищеними мають бути і бюджетні установи. Ми будемо уважно за цим стежити. Ми наполягаємо на суттєвому збільшенні заробітної плати для працівників бюджетних установ. Зокрема, йдеться про освітян. Водночас, Національна служба охорони здоров’я має забезпечити своєчасну оплату послуг, які надаються медичними закладами за лікування хворих на коронавірус. Закликаємо також уряд забезпечити умови для роботи нового правоохоронного органу — Бюро економічної безпеки.

Сергій КУЗЬМІНИХ, фракція «Слуга народу»:

— Майже тиждень тому в Житомирській області затримали двох лікарів обласного онкодиспансеру за вимагання коштів з людей за ліки, які держава гарантує безплатно. Нині триває слідство і прошу причетні органи зробити все для того, щоб воно було неупередженим. Особливо в тому, що стосується головного лікаря цього закладу. Адже всі ми розуміємо, що без його участі така ситуація не могла би скластися. Звертаюся до керівництва області — хочу побачити, що ви робите для того, щоб покарати винних. Ми по крихтах збираємо бюджет, щоб програма медичних гарантій працювала, але з людей, які зіткнулися з важкою хворобою, вимагають гроші за ліки, від яких залежить їхнє життя. Це неприпустимо! Прошу вважати моє звернення офіційним.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.