У Спаській територіальній громаді Калуського району відкрили та промаркували туристичний маршрут «Шляхами незвіданих Карпат». Його протяжність — понад 12 кілометрів. Проект втілили завдяки перемозі в обласному конкурсі програм розвитку місцевого самоврядування.

«На реалізацію проекту ми отримали 125 тисяч гривень з обласного бюджету, додали стільки ж із місцевого, — зазначив голова Спаської ТГ Микола Медвідь. — Ініціатива полягала у створенні якісної туристичної навігації на території громади. На карту нанесли п’ять об’єктів. Зокрема, три церкви — Преображення Господнього в селі Спас, Собору Пресвятої Богородиці в селі Суходіл та Чуда Архистратига Михаїла в Липиці. А ще Ялинівський камінь та гору Брустурувату. Задля покращення доступності до туристичних локацій встановили туристично-інформаційні стенди і зробили колірне маркування маршруту».

Вагому допомогу та підтримку громаді в реалізації проекту надало Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації, Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття та Калуська РДА.

«Наша громада — край з унікальними можливостями для розвитку туризму, — акцентує голова Спаської ТГ Микола Медвідь. — Тут маловідомі й важкодоступні місця на межі із Закарпаттям, які належать до центральних Горган — кам’янистих, найбільш заліснених і найменше освоєних гірських районів Українських Карпат. Зі створенням нових маршрутів туристи більше дізнаються про місцеві принади. У громаді гармонійно поєднуються багата культурно-історична спадщина, мальовнича неповторна природа та щира гостинність мешканців бойківського краю. Є ще багато незвіданого, так звані дикі маршрути. Їх і відкриваємо для загалу. Переконаний, гості отримають неповторні враження», — зауважив Микола Медвідь.

На території Спаської ТГ є багато привабливих для туристів місць відпочинку: річка Чечва, «Камінь Довбуша», «Камінь Кохання», водоспад Козарка. Нещодавно громаду відвідала голова Калуської РДА Жанна Табанець, котра ознайомилася з новим туристичним маршрутом, пройшлася його стежками разом із керівництвом громади.

«Калуський район з його вигідним географічним розташуванням, історико-культурними пам’ятками, неповторними краєвидами має всі умови для розвитку туристичної сфери, — зазначила Жанна Табанець. — Водночас наш край є загадкою навіть для більшої частини місцевого населення. А туристи — й поготів не знають багатьох об’єктів. Тож розробка та впровадження таких проектів сприяє розкриттю різних маловідомих куточків, які досі не мали ефективного маркетингу. Це запорука розвитку насамперед внутрішнього туризму й згодом — зацікавлення закордонних гостей. Упевнена, що основні здобутки нашої туристичної сфери ще попереду. Мине небагато часу, дороги й інфраструктура покращаться, і наш район стане одним із найулюбленіших місць відпочинку».

Івано-Франківська область.