«Рада прийняла таке рішення — будемо іти за ним», — сказав він, уточнивши, що за посаду не тримається і навіть не буде заважати колегам. «Ти або йдеш за законом, або так, як тобі подобається. Для мене парламент — це інституція, яку не можна паплюжити. Я не буду політичні чвари перетворювати на багнюку, якою забризкає парламент. Хочуть іти поза законом — нехай ідуть», — наголосив Д. Разумков уточнивши, що до суду він також не планує звертатися.

«Якщо б я хотів усидіти на цій посаді, повірте, я знаю, як це зробити. Але посада нічого не варта, якщо ти не розумієш, навіщо вона тобі потрібна. Дуже хотів вірити, що ми повернули парламент до парламентської роботи. Мабуть, десь я помилився. Помилився і в людях, і в цінностях, з якими вони йшли. Але я точно не помилився в тих людях, які нас сюди делегували. Що з посадою, що без неї — головне залишатися людиною. Залишатися з тими цінностями, обіцянками і принципами, з якими ми сюди заходили. Дуже хочу залишитися таким. А ви не розумієте, наскільки таким людям сьогодні важко, але їх достатньо, і я впевнений, що разом ми зможемо досягти тих результатів, за якими нас направляли в 2019 році в ці стіни: нових, світлих, правильних, з цінностями, принципами, з обіцянками. Пройдемо цей шлях разом», — констатував політик.

Дмитро Разумков не став уточнювати, які саме регламентні норми порушуються, зауваживши: «Якщо я це зроблю, всі подумають, що я тримаюсь за посаду. Ні. Але доводити, що це не законно, коли люди знають, що це не законно, — це боротися з вітряками. Я дуже хочу, щоб усі почули: питання не в посаді, не в Разумкові. Питання в тому, що парламент повинен бути парламентом в парламентсько-президентській республіці. Це ті важелі і ті чаші терезів, на яких сьогодні існує наша держава. Якщо однієї не стане, то, мабуть, і баланс пропаде. А це призводить до страшних на-слідків. Україна це не раз проходила. І в 2004-му, і 2014 році. Дуже не хотілося б повторення таких уроків історії», — наголосив Голова Верховної Ради.

Власне, своє усунення він пов’язує із законом про олігархів. «Хочуть підписати його не в тому форматі, як голосувала Верховна Рада, а в тому, як хочеться. Тобто з однією поправкою — про РНБО. Я більше з цим пов’язував би», — зауважив Дмитро Разумков, додавши, що й без посади працюватиме так само багато. «Час є, команда буде і будемо рухатись вперед. Нам багато що потрібно зробити з тих обіцянок, які ми давали», — уточнив він.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.