«Статистика, на жаль, невтішна, багато нових госпіталізацій та важких випадків. У деяких областях ситуація набуває загрозливих масштабів, тому вакцинація залишається єдиним способом подолати коронавірусну епідемію», — сказав він, констатувавши, що найближчими днями декілька областей можуть потрапити до червоної карантинної зони.

«Це означає, що кінотеатри, кафе, ресторани, спортзали, театри та інші громадські місця зможуть працювати, лише якщо 100 відсотків персоналу та відвідувачів будуть вакциновані двома дозами. Бізнес має сам перевіряти наявність відповідних сертифікатів про вакцинацію. І ми просимо підприємців поставитися до цього відповідально», — зазначив прем’єр, застерігши, що у працівників поліції та інших повноважних органів є відповідний програмний софт, завдяки якому вони перевірятимуть у відвідувачів наявність ковід-сертифікатів.

Освітні заклади в червоній зоні карантину також зможуть працювати в очному форматі лише за умови повної вакцинації 100 відсотків працівників. При цьому дитсадки та 1—4-ті класи шкіл продовжать працювати у звичайному режимі.

Глава уряду також повідомив, що на початок тижня однією дозою щеплено майже 81 відсоток працівників шкіл, що дає змогу більшості таких освітніх закладів у жовтій зоні працювати в звичайному режимі.

Ще одним ключовим питанням Д. Шмигаль назвав підготовку до опалювального сезону. Звернувши увагу, що ціни на газ на європейських біржах уже майже в 10 разів перевищують минулорічні, а ціни на нафту та вугілля теж зростають, що вже призводить до зупинки окремих 

підприємств та галузей промисловості в багатьох країнах, прем’єр зазначив, що нині в наших газосховищах майже 19 мільярдів кубометрів газу, чого достатньо, щоб пройти зиму. Крім того, перед «Нафтогазом України» поставлено завдання з нарощування власного газовидобутку.

Готовність інфраструктури до початку опалювального сезону глава уряду оцінив у 99 відсотків, а тарифне питання назвав «практично вирішеним». «Минулого тижня ми підписали Меморандум, за яким місцеві керівники взяли на себе зобов’язання не підвищувати тарифи на тепло та гарячу воду для людей. «Нафтогаз України», зі свого боку, поставлятиме газ місцевим теплокомуненерго за ціною в 4 рази меншою, ніж на європейському ринку. Уряд реструктурує борги та компенсує перед місцевою владою різницю в тарифах. Уся країна буде з теплом», — підкреслив він та застеріг окремі газопостачальні компанії, що будь-які спроби відключити соціальну інфраструктуру від газу або нажитися на ситуації, будуть жорстко припинятися.

Під час засідання ухвалено рішення про збільшення дохідної та витратної частин Пенсійного фонду на понад 18 мільярдів гривень, що дасть змогу підвищити пенсії з 1 грудня. «Підвищення відбудеться у зв’язку зі зростанням мінімальної заробітної плати до 6500 гривень, тож мінімальна пенсія становитиме 2600 гривень», — повідомив Д. Шмигаль.

Фото: kmu.gov.ua