Ситуація з коронавірусом у столиці стає дедалі серйознішою. За добу тут виявили 792 ковідні дебюти. Вчора в Інтернеті паблік «Київ. Оперативний» показав зняте напередодні відео черги з карет швидкої допомоги на в’їзді до Олександрівської лікарні, в якій, як відомо, лікують хворих на COVID-19. Зазначається, що в черзі «швидкі» стоять по кілька годин, однак «важких пропускають без черги й одразу в реанімацію». Раніше МОЗ повідомляло про зростання рівня госпіталізацій у низці областей. А ЗМІ, зокрема, інформували про затори пропускної системи в ковідних медзакладах Львова й Харкова.

В Україні три області вже відповідають критеріям червоної зони карантину. Національна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій може ухвалити рішення щодо переходу цих регіонів у червону зону з дня на день.

Про це заявив очільник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Юрій Ганиченко, передає РБК-Україна. Йдетья про Харківську, Запорізьку й Херсонську області. Також у зоні ризику Житомирська, Сумська, Хмельницька та Чернівецька області.

Але це ще тільки початок чергової хвилі пандемії. За словами головного санітарного лікаря МОЗ Ігоря Кузіна, пікові навантаження на вітчизняну систему охорони здоров’я очікуються із середини листопада до середини грудня цього року. Він запевнив, що нині у країні є розгорнута мережа першої хвилі лікарень для інфікованих коронавірусом, де майже 98 відсотків ліжок мають підведений кисень. «Сьогодні є 44 тисячі ліжок першої хвилі (лікарень. — Авт.). Додатково можемо розгорнути до 70 тисяч ліжок. У кожній області є резервні лікарні — одна, дві чи навіть три, які працюватимуть у разі погіршення ситуації», — розповів він у телеефірі.

У профільному відомстві впевнені, що навіть у разі найгіршого сценарію розвитку захворюваності на COVID-19 в Україні вистачить і ліжок, і кисню. Очевидно, сподівання — на кампанію вакцинації, яка має знизити рівень захворюваності й важких ковідних випадків.

І от уже не тільки МОЗ «попереджає», а й міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. У Теле-грам він закликав співвітчизників скаржитися на пости з рекламою підробних COVID-сертифікатів. За підсумками презентації сучасної інформаційно-аналітичної системи Головного ситуаційного центру країни «СОТА» Ткаченко повідомив: «Окрема проблема, яку зачевили, — підробні сертифікати вакцинації. Разом із МВС і МОЗ буде запропоновано рішення щодо механізмів боротьби з цим. І нарешті, обов’язково треба пояснювати людям важливість інформаційної гігієни. Побачив пост із такою рекламою підробного сертифіката — тисни «поскаржитися». Сертифікат може бути підробним. Довідка про смерть буде справжньою».

Питання, хто має пояснювати громадянам ази цієї гігієни, а також проводити широкі інформаційні кампанії про необхідність імунопрофілактики в умовах пандемії, залишається відкритим. Хоча очевидно, що це функція державних органів і один з головних напрямів на сьогодні державної інформаційної політики, чіткої стратегії якої, на жаль, немає досі. Напевно, саме тому профільний міністр апелює до всіх одразу. Але при цьому чомусь недооцінює противника в гібридних інформаційних війнах, зокрема тих, що стосуються імунопрофілактики населення.

«Ми маємо розповідати про це з екрана телевізора, зі сторінок газет, зі своїх сторінок у соцмережах. Я розумію, що рейтинги у сарафанного радіо антивакцинаторів вищі, ніж у багатьох телеканалів, але проблема такого радіо в тому, що там працюють непрофесіонали. З великої літери «Н», — вважає чиновник. Досить спірна заява на тлі нашої реальності...

P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що Кабмін виділив Міністерству культури та інформаційної політики з Фонду боротьби з коронавірусом 25 мільйонів гривень для проведення інформаційно-комунікаційної кампанії серед населення щодо вакцинації від COVID-19. Зазначається, що кампанія буде спрямована на інформування населення про важливість вакцинації, місця розташування пунктів вакцинації, нововведення у законодавстві.