Валерій Колюх, Олена Мошенець.

«У понеділок на Погоджувальній раді було обговорено розклад засідань Верховної Ради на 5—8 жовтня 2021 року, підготовлений апаратом Верховної Ради за поданням комітетів з урахуванням пропозицій депутатських фракцій та груп. Але цей розклад не було ухвалено Погоджувальною радою, як цього вимагає ч. 2 ст. 24 Регламенту Верховної Ради.

З огляду на це, пропонується затвердити порядок денний сьогоднішнього пленарного засідання та включити до нього питання, які відповідно до Регламенту, включаються позачергово без голосування», — зауважив на початку ранкового засідання Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, додавши, що народні депутати можуть розглядати питання призначення позачергових виборів, встановлення і зміни меж населених пунктів, питання ратифікації тощо. За відповідне рішення проголосували 252 народні депутати.

Так, Верховна Рада призначила позачергові вибори Зайцівського сільського голови Синельниківського району Дніпропетровської області (№ 6114) та позачергові вибори Часовоярського міського голови Бахмутського району Донецької області (№ 6115).

Після цього з пропозицією виступив перший заступник голови фракції «Слуга народу « Олександр Корнієнко, який заявив: «На четвер ми призначили розгляд питання про зняття з посади Голови Верховної Ради. Відповідно до ч. 3 ст. 76 Регламенту наша фракція пропонує розглянути питання хто буде головуючим на цьому засіданні». Він запропонував обрати за процедурою ед хок з числа народних депутатів, які не підписали пропозицію про відкликання голови, головуючим на пленарному засіданні Данила Гетманцева.

Водночас депутат нагадав, що відповідно до ч. 3 ст. 76 Регламенту питання про обрання ед хок головуючого на пленарному засіданні не включається до порядку денного пленарного засідання, вирішується Верховною Радою без попередньої підготовки у комітетах, після обговорення за скороченою процедурою.

Головуючий на засіданні Перший заступник глави парламенту запропонував обговорити це питання за скороченою процедурою. Під час цього обговорення представник «Голосу» Олег Макаров заявив, що у сесійній залі знову відбувається маніпулювання Регламентом. «Давайте читати, що записано у Регламенті», — сказав він, зазначивши, що питання про обрання ед хок головуючого на пленарному засіданні має розглядатися безпосередньо на самому засіданні, а не напередодні: «Це питання завтрашнього засідання. Ми не можемо сьогодні домовлятися на завтра про те, як буде проходити ця процедура. Я пропоную не маніпулювати Регламентом, не гнати там, де гнати не потрібно. На сьогодні всі кроки, всі шляхи, які ведуть до узурпації влади, до авторитарного управління, ми не повинні робити», — заявив він, наголосивши, що Верховна Рада — конституційний орган, і такі серйозні питання повинні вирішуватись відповідно до букви закону, який називається Регламент. На розгляді цього питання у четвер наполягали й представники інших опозиційних фракцій.

У відповідь Руслан Стефанчук зауважив: «Між моментом внесення до порядку денного і моментом голосування є пленарні засідання. Так от, в цей період повинна бути обрана людина на пленарному засіданні, там не сказано на тому, на цьому, просто на пленарному засіданні».

Зрештою, розгляд за процедурою ед хок питання про обрання головуючого на пленарному засіданні про відкликання з посади Голови Верховної Ради підтримали 234 парламентарії.

Крім Данила Гетманцева, народні депутати озвучили й інші пропозиції щодо кандидатури головуючого. Так, Ірина Геращенко («ЄС») запропонувала одразу трьох — позафракційного Гео Лероса, Юрія Корявченкова зі «Слуги народу» та Олексія Гончаренка з «ЄС». Олександр Качура («СН») запропонував Андрія Парубія, проте його пропозиція залишилась не врахованою. А Ярослав Железняк («Голос») запропонував кандидатуру Олександра Бакумова зі «Слуги народу». Ю. Корявченков заявив про самовідвід, а решта кандидатів про конфлікт інтересів і неможливість голосувати з цього питання.

За результатами рейтингового голосування кандидатура Данила Гетманцева набрала 236 голосів, Гео Лероса — 42, Олексія Гончаренка — 72, Олександра Бакумова — 118. Оскільки найбільшу кількість голосів набрала кандидатура Данила Гетманцева, народні депутати 239 голосами обрали його головуючим під час розгляду питання про відкликання Голови Верховної Ради з посади.

Після цього дві фракції — «ЄС» та «Голос» — через порушення норм Регламенту головуючим зажадали відсторонення Першого заступника Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука від ведення пленарних засідань на два дні. Аргументуючи свою ініціативу, співголова фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов зауважив, що частина заяви пана Корнієнка була сфальшована. «Він посилався на ч. 4 ст. 73. І, чесно кажучи, ініціюючи це питання, пан Корнієнко сказав неправду. Саме тому все, що ми розглядаємо, є нелегітимним. У статті 80 Регламенту, а Регламент — це не просто Регламент, а закон України, чітко зазначено, хто і як веде засідання Верховної Ради. Його веде Голова, якщо ні, то Перший заступник, якщо ні, — заступник глави парламенту. І лише тоді, коли проблеми з усіма трьома, Рада може обрати головуючого під час засідання. Тому ми вважаємо, що порушено статті: 80, 76, 77, 29 і 73», — наголосив А. Герасимов.

Андрій Кожем’якін, Андрій Ніколаєнко.

Право на репліку через згадане прізвище отримав Олександр Корнієнко. «Попередні п’ять років роботи парламенту минули точно не під знаком збереження Регламенту. Ваша фракція, яка майже повністю складається з депутатів, які були в минулому складі парламенту, точно не має морального права вказувати нам на якісь дрібні, або взагалі трактування Регламенту, навіть не порушення. А щодо всіх своїх претензій звертайтесь до Регламентного комітету, він радо розгляне ваше звернення», — парирував він.

Зрештою, лише 49 народних депутатів підтримали відсторонення Руслана Стефанчука від ведення пленарних засідань.

Потому Верховна Рада перейшла до розгляду питань порядку денного. Зокрема, ухвалила проекти постанов: «Про зміну і встановлення меж міста Іллінців Вінницького району Вінницької області» (№ 5489); «Про зміну і встановлення меж міста Соснівки Червоноградського району Львівської області» (№ 5491); «Про встановлення меж м. Попасної Сєвєродонецького району Луганської області» (№ 4488); «Про перейменування села Мармузовичі Буського району Львівської області» (№ 2715) з техніко-юридичним доопрацюванням; «Про перейменування селища міського типу Більмак Пологівського району Запорізької області» (№ 5571).

На початку пленарного засідання із заявами від двох фракцій виступили представники «Голосу» Роман Костенко та «Довіри» Сергій Шахов. Роман Костенко, зокрема, торкнувся зриву спецоперації по вагнерівцях. «Ми закликали до прозорого розслідування щодо зриву цієї спецоперації. Ми також спостерігали роботу ТСК, яка наробила багато шуму, але не відповіла на ключове запитання: чи була зрада в Офісі Президента? Після численних засідань комісії суспільство все ж зрозуміло, що ця спецоперація була, і саме українська спецоперація. А також суспільство зрозуміло, що хтось зробив так, що найманці, вороги нашої держави не постали перед українським судом, а повернулись до Російської Федерації, а, можливо, дехто з них і на Донбас».

Сергій Шахов, у свою чергу, привернув увагу колег до ситуації, що склалась з тарифами та цінами на продукти харчування, назвавши її «холодомором».

Низка парламентаріїв також акцентували увагу на ситуації, що мала місце в «Укрексімбанку». Так, Микита Потураєв («СН»), назвавши події в банку ганебними, заявив, що нині збираються підписи під зверненнями до правоохоронних органів. «Вважаємо, що всі причетні до цієї ганебної історії мають понести і понесуть покарання відповідно до законодавства», — сказав він.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.