Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА

Позачергове засідання, скликане на вимогу 153 народних депутатів, яке розпочалось о 16-й годині, було присвячено соціальним питанням. Усього до порядку денного було внесено сім питань щодо пенсійного забезпечення та соціального захисту.

Але перед тим, як перейти до питань порядку денного, з процедури виступив Андрій Мотовиловець («СН»), який зауважив, що оскільки не обрано Голову Верховної Ради і не буде кому підписати законопроекти у разі їх ухвалення, позачергове засідання потрібно закрити. До розгляду цих питань, за його словами, варто повернутися після обрання глави парламенту. У свою чергу Артур Герасимов («ЄС») наголосив на безперервності влади. «Якщо немає Голови, його обов’язки виконує Перший заступник, якщо ж і його немає, то заступник глави парламенту», — зауважив він.

Зрештою, після обміну думками народні депутати перейшли до розгляду проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення осучаснення та підвищення розмірів пенсій» (№ 4038) авторства представників «Батьківщини» Юлії Тимошенко, Вадима Івченка та Михайла Цимбалюка. Ним передбачено припинення порушення статті 22 Конституції та встановлення норм підвищення розмірів пенсій. А саме: що індексація пенсій здійснюється згідно із Законом «Про індексацію грошових доходів населення» за нормами, що діяли до 2014 року, що дасть можливість підвищувати доходи пенсіонерів та осіб з інвалідністю протягом року; проведення щорічного березневого перерахунку пенсійних виплат із урахуванням не менше 80 відсотків показника зростання середньомісячної заробітної плати (доходу) по Україні за минулий рік, але не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік; що при призначенні розмірів пенсій враховується середня заробітна плата (дохід) в Україні за минулий рік.

Однак після обговорення за скороченою процедурою у першому читанні законопроект № 4038 підтримали лише 170 народних депутатів.

З’ясувавши, що ці важливі законопроекти нині не набирають голосів у сесійній залі, адже на позачерговому засіданні зареєструвалися 214 народних депутатів, парламентарії, обмінявшись думками, погодилися з пропозицією відкласти розгляд цих питань. Головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради закрив позачергове засідання.