У Сарненській центральній районній лікарні планують провести централізоване киснепостачання. Дубровицька міська лікарня вже збільшила кількість кисневих точок і ввійшла в перелік медзакладів першої хвилі. Натомість Рокитнівська лікарня не має можливості встановити кисневу станцію. Розповідаємо детально про ситуацію в кожному закладі охорони здоров’я.

Сарненська центральна районна лікарня

Головний лікар Василь Іванюк (на знімку) розповів, що Сарненська центральна районна лікарня першою почала приймати ковідних пацієнтів з початку березня 2020 року:

— За півторарічний період ми пролікували 1843 пацієнти з COVID. Лікарня брала на себе повну відповідальність за надання медичної допомоги пацієнтам не тільки з Сарненського району, а й прилеглих районів. Окрім цього, надавали допомогу Гощі, Здолбунову, Березному та іншим населеним пунктам. З пролікованих виписали 1741 пацієнта, з них 240 перебували в реанімації. Померли за цей період 102 людини.

У травні 2021 року роботу Сарненської ЦРЛ перевіряла комісія НСЗУ. За її результатами — договір з лікарнею зупинили.

— Приїхали три людини, які до медицини не мають абсолютно ніякого стосунку. Вони мали питання юридичного змісту, коментує головний лікар. — При перевірці однією з причин, через яку з нами призупинили угоду, була відсутність централізованого киснепостачання. До моменту їхнього приїзду в стаціонарі Сарненської ЦРЛ перебувала на лікуванні максимальна кількість пацієнтів — 137. І ми справлялися. В день у нас йшло по 90—100 балонів. Але в той момент ніхто не питав: що й до чого? Коли інші лікарні не були «ковідними», нас зобов’язували забирати їх пацієнтів. Тому що вони готуються, а ми мусили працювати. І так сталося, що зараз призупинили договір, який діє до 31 грудня 2021 року.

За словами Василя Іванюка, 10 жовтня оголосять тендер з процедури розведення кисню в Сарненській ЦРЛ:

— Це буде 96 додаткових точок централізованого киснепостачання. Один мільйон гривень нам виділила область і вісім мільйонів отримаємо від Сарненської міської ради як «соцеконом» від народного депутата. Є усна домовленість, що до середини листопада ми будемо готові приймати пацієнтів. Плануємо весь ковідний блок зробити за однією юридичною адресою — на вулиці Технічній. Якщо договір відновлять, то ми готові працювати. В нас є ЗІЗ, деззасоби, медикаменти. По деяких позиціях на три тижні, а по деяких — і до півтора місяці.

Депутатка Зоряна Кіранчук попросила уточнити, які саме зауваження були в комісії та які наслідки це мало для лікарні.

— Застосування маски дайвера в реанімаційних питаннях. У реанімації при виході з палати немає (пристрою. — Ред.) для обробки рук і захисту, хоча вони були з внутрішньої сторони палати. Тобто, це речі, які абсолютно не впливали на надання відповідної допомоги, — відповів Василь Іванюк. — При чотирьох перевірках НЗСУ пакети забрали в обласної лікарні, в Радивилові. Сьогодні, якщо ми не ставитимемо за мету здоров’я та порятунок людей, а будемо дивитися, чи десь там щось висить, то така робота не матиме ніякого сенсу. Більше того, по двох юридичних адресах ми повною мірою не могли забезпечити того, що вимагала від нас НСЗУ. Тим більше, що перший поверх травматологічного відділення забрали під приймальне відділення, бо проводили ремонтні роботи по «Великому будівництву».

Дубровицька міська лікарня

Медзаклад приймав хворих з COVID-19 із вересня 2020 року до травня включно. Тоді «пакет» забрали, оскільки кількість пацієнтів значно зменшилася. Нині, з 27 вересня, заклад включили до лікарень першої хвилі.

— На даний момент у нас 64 пацієнти з коронавірусом, хоча зранку було ще 59. Фактично 5 пацієнтів доставили за декілька годин. Із них на профільних ліжках — 47, інфекційних — 14. Отримують кисневу терапію 59 хворих. Із 64 «ковідних» пацієнтів жоден не вакцинований, — поінформував Руслан Бовгиря (на знімку), головний лікар.

З червня по вересень у Дубровицькій міській лікарні провели реконструкцію системи киснепостачання в інфекційному та неврологічному відділеннях на загальну суму 589 тисяч 272 гривні та закупили медобладнання на майже три з половиною мільйони гривень.

— Ми за власні кошти розвели кисень по неврологічному відділенню — 26 точок. І 8 точок — в інфекційному відділенні. Загалом у нас стало 45 кисневих точок. Також маємо 34 кисневі концентратори. Тобто, ми можемо 79 особам подавати кисень одночасно. А за потреби й більше. Адже концентратори є на два виходи. Ми отримали два сучасні дихальних апарати. Один із них експертного класу, другий — вищого. Маємо наразі достатню кількість дихальних апаратів для забезпечення неінвазивної та інвазивної вентиляції легень. Згідно з постановою, ми маємо 50 відсотків ліжкового фонду віддати під «ковідних» пацієнтів. У нас 180 ліжок. З них 90 ми віддали під COVID. У закладі є препарати для лікування хворих. Лікарня забезпечена засобами захисту та дезінфікуючими засобами на місяць, — розповів головний лікар.

Рокитнівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування

Медзаклад наразі не є закладом, який приймає «ковідних» хворих.

— Ми мали пакет до травня. У зв’язку зі зменшенням кількості хворих його забрали. Тож працюємо як чиста лікарня. Приймаємо планових хворих, які не мають ковідного статусу, — пояснив Ігор Богданець (на знімку), заступник головного лікаря.

Медик припускає, що невдовзі більше лікарень ввійдуть до переліку «ковідних», адже хвиля пандемії наростає, хворих стає більше. За потреби Рокитнівська лікарня готова відкрити 125 ліжок і забезпечити 9 відсотків кисневими точками:

— В планах розводка високопотокового кисню до ліжок терапевтичного та неврологічного відділень. Єдина проблема буде в тому, що ми не зможемо поставити ні кисневу станцію, ні цистерну, оскільки відстань до приміщення має бути 25 метрів. У нас немає таких територій, тому тільки балонний медичний кисень.

Записала Тетяна КОЛЯДИЧ.

Сарни.

Фото з сайту sarnynews.city