«...Нинішній опалювальний сезон буде складним і відбуватиметься на тлі міжнародної енергетичної кризи... але урядом України вже вжиті заходи для забезпечення стабільного та безпечного енергопостачання і захисту населення від коливання тарифів...» — сказав міністр і додав, що для впевненого проходження опалювального сезону уряд забезпечить «стабільне ціноутворення на ринку електричної енергії, яке має гарантувати економічно збалансовану роботу енергогенеруючих підприємств... Цей сезон ми пройдемо спокійно, у збалансованому режимі...» — додав Галущенко.

Однак, за рішенням регулятора, питання формування тарифів на опалення та гарячу воду віддали владі на місцях.

Наївне запитання. Навіщо тоді Держрегулятор, навіщо Міністерство енергетики, навіщо «Нафтогаз» у теперішньому вигляді? Експерти щодо цього категорично скептичні. Економіст Олександр Гончаров пише в соцмережі: «...Усім достеменно відомо, що НКРЕКП і «Нафтогаз» працюють в інтересах місцевих олігархів і особистого збагачення керівників цих структур. І до енергетичної кризи вони виявилися зовсім не готові...»

А у Кабміні заявили, що «жодної підстави підвищувати тарифи для населення немає та не буде».

А от київський міський голова Віталій Кличко після того, як центральна влада підписала меморандум з Конгресом громад, виступив з тривожною заявою.

«Високі ціни на газ і перекладені на місцеве самоврядування тарифи роблять ситуацію близькою до критичної...»

Очільник Києва заявив, що столична влада технічно готова до опалювального сезону. «...Але є інші виклики, які роблять ситуацію близькою до критичної: високі ціни на газ, перекладені на місцеве самоврядування тарифи, відсутність законодавчої бази для забезпечення роботи теплопостачальних підприємств...» — поскаржився він.

Тим часом Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, нагадаємо, на засіданні Конгресу громад повідомив, що уряд розробив план з п’яти кроків, які дадуть змогу стабілізувати тарифи і пройти опалювальний сезон.

«...Перший: фіксована ціна на газ. Другий: зміни до бюджету для збільшення субсидій на 12 млрд гривень до кінця року. Третій: з 1 жовтня ціна на електроенергію знижена до 1,44 гривні за кВт·год...»

Стосовно питання тарифів на електроенергію. З початку цього року уряд скасував пільговий тариф — 90 коп./кВт·год. для населення на перші 100 кВт·год. електроенергії і встановив єдиний тариф на рівні 1,68 грн/кВт·год. Справді, для «економних» споживачів тариф з жовтня знизили до 1,44 грн/кВт. Однак це все одно вище, ніж торішній.

«...Четвертий: для стабільного проходження зими накопичено майже 19 млрд кубометрів газу...»

Але, здається, ні міністр Галущенко, ні голова «Нафтогазу» Вітренко не знають достеменно, скільки й чийого газу закачано нині в українські газові сховища. Потім скажуть, що то, мовляв, газ якихось невідомих комерційних структур і нам до нього зась. Таке вже було. Пам’ятаєте?

«...П’ятий: меморандум з місцевою владою про те, що тарифи на опалення не будуть підвищені порівняно з минулим роком...»

Додамо від себе — шостий.

«...Український уряд доручив НАК «Нафтогаз» та «Укргазвидобуванню» зайнятися питанням збільшення видобутку газу. Про це повідомляє Прем’єр-міністр Шмигаль під час засідання уряду...»

От справді, не зрозуміло: чим вони досі займалися?

Підсумовував Віктор БОНДАР.