Зліва направо: заступник директора Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду Іван Петренко, голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко, депутат Тернопільської обласної ради Володимир Мисик.

Українці споконвіків бережно ставилися до хліба. Мене вчила моя прабабця: якщо хліб упав на землю, його потрібно підняти й поцілувати... Настільки він мав велике значення як символ життя, як вдячність Богові за добрий нинішній день.

Ми маємо пам’ятати ці події, щоб вони не повторилися знову, щоб їх не переживали наші діти. Ми маємо добре засвоїти уроки нашої історії, не пробачити цих злочинів. Адже той, хто не пам’ятає своєї історії, приречений пережити її заново! Тільки тоді, коли ми знатимемо правдиву історію нашої держави, навчатимемо дітей на прикладах українських героїв, не прислухаючись до вказівок з-за кордону щодо того, який з них «правильний», ми матимемо сильну державу і вмотивований до її захисту народ», — вважає голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко.

Про це очільник області говорив у рамках круглого столу з нагоди 100-ліття з часу Голодомору 1921—1922 років, 75-х роковин масового Голодомору 1946—1947 років, Голодомору-геноциду 1932—1933 років. Під час заходу заступник директора Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду Іван Петренко презентував книжки, які популяризують проблематику страшних злочинів проти українського народу.

У заході взяли участь представники Тернопільської обласної ради, освітньо-наукових закладів, бібліотек і студенти.

«Тема Голодомору та геноциду є дуже важливою та найтрагічнішою в історії української нації. На жаль, в Україні немає жодної сім’ї, яку б не зачепила ця трагедія. Саме тому ми не маємо права забувати про цей страшний злочин проти нашого народу та повинні пам’ятати, хто його вчинив та заради чого.

Інститут проводить низку наукових досліджень та заходів, метою яких є насамперед доведення та підтвердження того злочину, який вчинив комуністичний тоталітарний режим щодо української нації. За останній час було підготовлено низку наукових праць, які розкривають механізм вчинення геноциду, а також встановлюють та підтверджують кількість загиблих українців під час Голодомору-геноциду», — розповідає Іван Петренко.

Голова облради Михайло Головко подякував представникам Інституту за освітньо-патріотичний проект «Боротьба за свідомість» та наголосив на важливості поширення правди про злочини комуністичного тоталітарного режиму проти українців.

Наприкінці заходу презентовані наукові видання, які торкаються проблем Голодомору-геноциду та національно-визвольної боротьби української нації, передали тернопільським бібліотекам та навчальним закладам.

Фото автора.