Про готовність до роботи в новому виробничому сезоні шести цукрозаводів краю йшлося у повідомленні на офіційному сайті облдержадміністрації. Серед підприємств називали Іллінецький цукровий. Тим часом п’ять цукроварень переробляють буряки — у Гайсині, Крижополі, Томашполі, Хмільнику і Юзефо-Миколаївці — тільки в Іллінцях не пролунав заводський гудок, що сигналізує початок цукроваріння.

Офіційних пояснень причин простою посадовці не називають. Не було про це інформації на сайті обласної влади, нічого не сказано також на Фейсбук-сторінці підприємства.

Автору публікації вдалося дізнатися з власних джерел, що на кагатні поля заводу доставили на переробку частину сировини, підприємство вирощує її на орендованих землях. Однак розпочати переробку не вдалося.

Як пояснив співрозмовник, який попросив не називати себе, цукроварам не вдалося отримати банківський кредит для плати за природний газ.

Причина — у непростій ситуації, що склалася на заводі ще торік. Після завершення виробничого сезону завод зіткнувся з намаганням рейдерського захоплення підприємства і виробленого цукру.

Адміністрація звернулася із заявами у поліцію, прокуратуру. Було порушено кримінальне провадження.

За таких умов, зрозуміло, жоден банк не ризикне позичати гроші.

— Вирощені буряки продадуть на один з працюючих заводів, — пояснив співрозмовник. — Бо в Іллінцях точно не варитимуть цукор.

Досудове розслідування триває дотепер. Про це «Голосу України» повідомив прес-офіцер обласної поліції Вадим Кобзар.

— Кримінальне провадження відкрито за статтею 206 Кримінального кодексу України «Протидія законній господарській діяльності», — уточнив Вадим Кобзар. — У рамках розслідування накладено арешт на майно підприємства.

За словами співрозмовника, вирішується питання про оголошення підозри особам, причетним до вчинення протизаконних дій.

Іллінецький цукрозавод уже зазнав значних втрат. Корені нинішнього року вродили набагато краще, ніж торік. У середньому збирають на круг понад 500 центнерів, приблизно на сто центнерів більше на кожному гектарі у порівнянні з показником 2020 року.

Станом на 11 жовтня цього року на кагатні поля п’яти працюючих заводів доставили понад півмільйона тонн сировини. Вироблено майже 90 тисяч тонн цукру. Поза сумнівом, солодких кристалів зварять більше від торішнього показника.