Тарас Тарасенко, голова підкомітету з питань прав людини Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин (праворуч), Валерій Сушкевич, голова Національної Асамблеї людей з інвалідністю України

Під час засідання.

Учора Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин у рамках реалізації проекту «Голос людей з інвалідністю» провів слухання на тему: «Проблемні питання законодавчого врегулювання та реалізації державної політики щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю».

За одним столом зібралися народні обранці, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, представники міністерств та відомств, міжнародних, громадських організацій, експертного середовища. Головна тема обговорення стосувалася законодавства щодо соціально-економічної політики забезпечення прав осіб з інвалідністю. Зокрема, йшлося про те, що значна частина його положень застаріла і не відповідає потребам сьогодення, а також не узгоджується із загальновизнаними міжнародними нормами та стандартами.

Модератор слухань — голова підкомітету з питань прав людини профільного парламентського комітету, народний депутат України Тарас Тарасенко зазначив, що метою проведення заходу є намагання ще раз привернути увагу до системних проблем людей з інвалідністю та спільними зусиллями знайти шляхи їх розв’язання. Учасники слухань акцентували увагу на тому, що Україна має розвинену нормативно-правову базу в цій сфері. Зокрема, це закони України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Але здебільшого ці законодавчі акти не забезпечені матеріальними ресурсами та належними механізмами реалізації.

На думку голови Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Верховної Ради України Дмитра Лубінця, чимало проблем громадян з особливими потребами залишаються невирішеними, серед яких недостатні для гідного життя виплати, праця без дискримінації, доступність середовища для безперешкодних пересування і комунікації, не лише через хронічну нестачу ресурсних можливостей держави. Значною мірою на ситуацію впливає брак комплексного підходу до вивчення і розв’язання проблем цієї категорії осіб.

Готуючись до проведення цих тематичних слухань, Дмитро Лубінець нагадав, що згідно з указом Президента України «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні» розроблена і схвалена Кабміном Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Стратегія спрямована на забезпечення рівних можливостей для всіх суспільних груп, зокрема, молоді, дітей та дорослих з інвалідністю, літніх людей.

Особливої гостроти питання забезпечення прав і свобод осіб з інвалідністю набуло у зв’язку з окупацією Автономної Республіки Крим та подіями на сході України. Майже 320 тисяч осіб з інвалідністю, з них майже 20 тисяч діти, котрі проживали на території Донецької і Луганської областей, опинилися в зоні збройного конфлікту. Крім того, в зоні проведення бойових дій, окрім військових, постраждало цивільне населення, що отримало поранення, контузії, каліцтва.

Наголошувалося на тому, що за останні роки збільшується кількість дітей з інвалідністю. Важливим є забезпечення належного рівня життя сімей, в яких виховується дитина з особливими потребами. Учасники слухань розглянули пропозиції народних депутатів України від «Партії «За майбутнє» щодо збільшення в проекті державного бюджету України видатків на реабілітацію дітей з інвалідністю до 700 млн грн, обговорили пріоритетність законопроекту «Про українську жестову мову», а також зміни до законодавства стосовно визначення раннього втручання для дітей з інвалідністю як базової соціальної послуги тощо.

За підсумками комітетських слухань будуть підготовлені відповідні рекомендації уповноваженим органам влади для використання у роботі і втілення заходів у життя.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.