Учора Арбітражний трибунал у Гаазі розпочав слухання щодо юрисдикції у справі України проти Росії стосовно захоплення у листопаді 2018 року трьох українських суден «Нікополь», «Бердянськ», «Яни-Капу» і 24 українських моряків, котрі входили до екіпажів цих суден.

«Справа стосується порушень Російською Федерацією Конвенції ООН з морського права, коли 25 листопада 2018 року Росія заарештувала три українські військово-морські кораблі та 24 членів їх екіпажів у Чорному морі», йдеться у заяві, поширеній МЗС України.

Нагадаємо, що Росія утримувала українські кораблі майже рік, а членів екіпажу — дев’ять з половиною місяців. Окрім того, українські моряки стали об’єктом кримінального переслідування за законодавством РФ.

«Відповідно до Конвенції ООН з морського права, військові кораблі та їх екіпажі наділяються абсолютним імунітетом, що забороняє іноземним державам оглядати, накладати арешт, утримувати судно та здійснювати судове переслідування», — наголошують в МЗС України. А отже, дії РФ є порушенням фундаментальних принципів міжнародного права.

«Україна вже довела грубе порушення міжнародного права з боку РФ, коли Міжнародний трибунал з морського права наклав обов’язкові до виконання тимчасові заходи, які вимагали від Росії негайно звільнити три українські військово-морські судна та 24 затриманих українських моряків. За це рішення проголосувало 19 з 20 суддів, проти даного рішення був лише суддя з Росії», йдеться у заяві.

Наразі Росія скористалась правом на оскарження юрисдикції Арбітражу. Учора російська сторона висловила свою позицію. Сьогодні Україна відповість на заперечення Росії щодо юрисдикції на усних слуханнях.

«Україна впевнена, що Трибунал визнає юрисдикцію по цій справі і Росія понесе відповідальність за грубі порушення морського права», — наголошено в заяві зовнішньополітичного відомства України.