У Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» було хоч і прохолодно, але сонячно. Тут представляли незвичну книгу, адже її авторка — доктор історичних наук із Санкт-Петербурзького університету (Росія) Тетяна Таїрова — відома як серйозний науковець, як авторка багатьох солідних наукових праць, а тут раптом — художня книга. Але про того ж таки Мазепу.

Ба більше — тут, на цитаделі Батуринської фортеці, заявлено про початок роботи над телесеріалом про Івана Мазепу, який планує зробити компанія Film.UA, до нього Тетяна Таїрова пише сценарій. І це може бути, як розповів продюсер Віктор Мирський, телесеріал не на кілька серій, а на кілька сезонів. «Чи стане він видовищним?» — питали журналісти. «Ну, який продюсер не хоче, щоб його фільм був видовищним, популярним? — відповідав Віктор Мирський. — Скажу більше: розраховуємо, що ще й продамо його за кордон, адже нашу «Кріпосну» зараз із задоволенням дивляться поляки». Йдеться про фільм «Кріпосна», що знімався на Чернігівщині, у качанівському маєтку Харитоненка — Тарновських. Щоправда, фільм за книгою Тетяни Таїрової може бути не раніше, ніж через два роки, адже ще тільки написано сценарій першої серії, але нема навіть визначення, хто гратиме головну роль — молодого Івана Мазепи, ще далеко не гетьмана.

На презентації книги Президент України (2005—2010) Віктор Ющенко говорив про дух, завдяки якому приходять усі перемоги: «Чим переміг Афган могутню радянську імперію? Духом! Чим переміг Афган найтехнологічнішу країну зараз? Духом! Не автоматами, не «Міг»ами, не ПЗРК, але духом. Тож треба, щоб і українці мали той дух, який дасть нації говорити одним голосом, спільним, а не голосом розбрату і руїни».

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, стоячи біля козацької церкви, говорив про розуміння ним святості цього місця і, нарікаючи на невикористані можливості середини XVII століття (Конотопська битва. — Авт.), які Всевишній дарував українському і кримськотатарському народам, висловлював надію, що нині ми не упустимо шанс для спільної перемоги. Делегація Меджлісу уважно ознайомилася з гетьманською резиденцією, подарувала книги для заповідника і розгорнула прапор кримськотатарського народу. Нагадаю, що він також має синій і жовтий кольори...

На території цитаделі Батуринської фортеці для огляду представили особисту срібну печатку Івана Мазепи (кінець 1707 — початок 1708 років, її у 2013-му придбав Олексій Шереметьєв) та документ із австрійського архіву — лист до імператора Священної Римської імперії з проханням про надання княжого титулу Іванові Мазепі; помітка на аркуші свідчить, що титул було надано. Копію привезли у Батурин з Відня Євген та Ірина Сури.

Іменинниця заходу — авторка книги «Мазепа. Хроніки православного шляхтича» Тетяна Таїрова — на моє питання, як у Росії зустріли появу її книги «Іван Мазепа» у серії «Жизнь замечательных людей», відповіла дипломатично: «По-різному». Але потім визнала, що була й агресивна реакція, яку вона, проте, проігнорувала. Пані Тетяна цілком справедливо свого часу була нагороджена українським орденом княгині Ольги, адже вона не тільки друкує такі відмінні від традиційного радянсько-російського дискурсу книги про гетьмана, що його Московія заклеймувала титлом «зрадника», а й відкрила у Санкт-Петербурзі батуринський архів. Коли московити громили Батурин, то палили, звісно, не все — коштовності та архіви вивезли. Зрозуміло й те, що з політичних причин до архіву не торкалися дослідники ні в царську, ні в комуністичну добу, несприятливі ці дослідження й зараз. Тож відкриття батуринського архіву — неоціненна заслуга Тетяни Таїрової перед українським народом.

Власне, запитання, як їй вдається в агресивному середовищі залишатися дослідницею гетьмана Мазепи, я означив риторичним і відповіді не чекав. Пані Тетяна тільки заливисто розсміялася — у неї виразно помітні дипломатичні здібності...

Чернігівська область.

Фото автора.