Пристрасті розпалилися через нерухомість, яку під час адміністративної реформи чиновники мали передати громаді, а натомість досі нею розпоряджаються. Хоча для громади вона аж ніяк не зайва.

Пішли управлінці до школи у прийми

У громаді Берислава із навколишніми селами — школи на дві з половиною тисячі учнів, та на півтисячі педагогів і технічних працівників. Аби координувати навчальний процес та забезпечувати фінансування навчальних закладів, тут створили і власне управління освіти. Та управління на 22 штатних спеціалісти є, а службових приміщень для нього... немає. Тож бухгалтерію розмістили у школі  № 3, а інших — заледве упхали по п’ять чоловік у три кабінети в Центрі дитячої творчості. А там і скупченість не відповідає санітарним нормам, і жодних зручностей, навіть окремий санвузол відсутній. Під управління освіти громада розраховувала отримати будівлю аналогічного районного підрозділу, та зась.

Два претенденти на один офіс

— Навчальні заклади районного підпорядкування у відання громаді передали без зволікання, а передачу управління освіти все відкладали на потім. Хоча вітчизняне законодавство про перехідний період реформи передбачає завершення цієї процедури до 1 липня, справа все ніяк не зрушить з місця. Куди ми тільки не зверталися — і до облдержадміністрації, і до Міністерства освіти України, і до обласної ради. Та все марно: передати нерухомість треба рішенням сесії райради, а там із розглядом питання не поспішають — кажуть, воно потребує додаткового вивчення. Вибачайте, але скільки ж можна його вивчати? — знервований начальник управління освіти Бериславської територіальної громади Михайло Гончар.

Та, схоже, жаданий офіс громаді може не дістатися зовсім. Адже закон законом, але у лідерів самоуправління новоствореного району на нього виникли геть інші плани.

— Райрада готова була передати будівлю колишнього районного управління освіти на баланс громади ще минулого року. Але міська рада тоді чомусь відмовилася приймати це майно у свою власність, про що свідчить наше офіційне листування. Тут ми якраз отримали звернення від Головного управління ДСНС Херсонщини, яке попросило надати офіс під розміщення районного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій. І вже після цього надходить новий лист від міськради: там, виявляється, передумали, і вже не проти забрати будівлю. Та, гадаю, рятувальникам вона потрібніша, а управління освіти громади може розміститися в закритій школі, — ділиться своїм баченням проблеми голова Бериславської райради Дмитро Сливченко.

Закон — як дишло?

У законі, прийнятому «під завісу» реформи з децентралізації, процедура й строки передачі майна були нібито чітко розписані. Та в нас правові норми, як відомо, звикли довго обговорювати, а не скрупульозно їх дотримуватися. Як кажуть, суворість законів компенсується або їх невиконанням, або ну дуже своєрідним «прочитанням». І це не тільки в окремо взятому Бериславі. Приміром, у сусідньому Каховському районі Херсонщини в ході адмінреформи районний Центр обслуговування закладів освіти з усім майном «гамузом» поспіхом передали Зеленопідській громаді, на території якої він і знаходився. Та разом з установою громада отримала аж дванадцять шкільних автобусів. У такій кількості вони були їй зовсім не потрібні, але дуже потрібні в селищі Любимівка, селі Тавричанка, місті Таврійську, бо саме туди возили дітей на уроки з віддалених сіл. Поки ті автобуси перереєстрували, минуло зо два місяці. Тож аби діти не прогулювали заняття, місцевим громадам довелося наймати приватних перевізників, витрачаючи бюджетні кошти. А шкільні автобуси, за оренду яких платити не треба було, стояли тим часом без руху!

У місті Гола Пристань керівництво новоствореної територіальної громади з початку нинішнього року вперто відмовлялося приймати на баланс одразу кілька закладів культури й спорту районного значення. Аргумент приводили один, зате вкрай «переконливий»: «Вони нам ні до чого, щоб на них бюджетні кошти витрачати». Працівникам закладів кілька місяців не було з чого платити зарплату, і довелося втручатися прокуратурі, аби міськрада змилостивилася й погодилася «взяти у прийми» зголоднілих бюджетників.

У ситуації з управлінням освіти Берислава, схоже, в ролі арбітра також доведеться виступити прокуратурі, та й суд осторонь не залишиться...

Херсонська область.