Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України на засіданні, яке відбулося в онлайн-форматі, розглянув законопроект про внесення змін до Закону «Про захист суспільної моралі» (№ 5330-1) щодо захисту прав та найкращих інтересів дитини. Його метою є забезпечення захисту дітей, незалежно від віку, від втягнення у діяльність з виробництва та обігу продукції еротичного чи сексуального характеру, поширення порнографічних матеріалів, надання таких послуг тощо.

«Наразі Закон України «Про захист суспільної моралі» містить суттєві прогалини, що виражається у застосуванні частини положень лише до неповнолітніх дітей і не враховує, що негативного впливу від продукції сексуального чи еротичного характеру можуть зазнавати діти незалежно від віку, в тому числі й ті, котрі не досягли 14 років», — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Крім того, статтею 1 чинного Закону встановлено поняття спеціально визначеного місця для реклами, розповсюдження продукції чи проведення видовищних заходів сексуального характеру та встановлено обмеження щодо розміщення таких місць поряд з освітніми закладами для неповнолітніх. Таке трактування призводить до того, що обмеження можуть не застосовуватися до розташування спеціально визначених місць для реклами, розповсюдження продукції та проведення видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру поблизу дошкільних, позашкільних та спеціалізованих навчальних закладів, у яких навчаються діти віком до чотирнадцяти років. Отже, наголошують депутати, термін потребує зміни та розширення.

Після обговорення народні обранці рекомендували Верховній Раді ухвалити проект закону у другому читанні та в цілому.

Члени комітету одноголосно схвалили проект постанови про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів щодо створення центрального органу виконавчої влади у сфері захисту прав дітей — Державної служби у справах дітей.

«Розгалужена система органів державної влади, що опікуються питаннями захисту прав дітей (шість міністерств, органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади), відсутність єдиного центрального органу виконавчої влади, який мав би опікуватися питаннями захисту прав дітей, призводить до бюрократичного хаосу та перешкоджає своєчасному та повному вирішенню таких питань у цій надчутливій сфері», — йдеться у проекті постанови.

Перший заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич вважає, що створення Державної служби розмежує функції органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань, що сприятиме ефективному захисту прав дітей.

На засіданні комітету було заслухано представників Міністерства юстиції України щодо проекту закону про юстицію, дружню до дитини (№ 5617), та проекту закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо юстиції, дружньої до дитини (№ 5618). Депутати підтримали рішення профільного підкомітету відправити ці законопроекти на доопрацювання.

Крім того, народні депутати на засіданні комітету ухвалили рішення об’єднати положення проекту постанови про відзначення у квітні 2022 року 140-річчя від дня народження українського історика і політолога, політичного діяча В’ячеслава Липинського (№ 5804) та положення проекту постанови про відзначення 1125-ї річниці з часу першої писемної згадки про місто Галич (№ 5562) у комплексній великій постанові про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022-му та 2023 роках.