Це реконструкція міжнародного аеропорту «Вінниця» та будівництво нового мосту через Дністер між Україною та Молдовою.

Десятиліттями політики різних рівнів говорили про важливість реконструкції аеропорту «Вінниця». Говорили, критикували, але нічого не робили. Я часто чую запитання від вінницьких експертів: «Чому реконструкція не розпочалась у 2019 році? Але кращий спосіб почати робити — це перестати говорити, як говорили у 2007-му, 2008-му, 2009-му, 2010-му, ... 2018 році. По факту реконструкція аеропорту «Вінниця» розпочалась сьогодні, в рамках програми Президента України Володимира Зеленського.

Нагадаю, у вересні 2020 року Володимир Зеленський уперше на посаді Президента відвідав Вінницю. Він запевнив, що за його каденції вінничани побачать будівництво аеропорту «Вінниця». На рахунок Державного казначейства Вінницької області перераховано перший транш у розмірі 135 мільйонів гривень. Як для міста, що не є «мільйонником», видатки з держбюджету на аеропорт колосальні — 604 мільйони гривень. Тому я, як народний депутат, контролюватиму використання коштів платників податків та якість робіт. Розпорядником коштів є комунальне підприємство Вінницької міської ради «Аеропорт «Вінниця».

Ще один із найбільш масштабних проектів програми «Велике будівництво» на Вінниччині — новий міст між Україною та Молдовою. Про необхідність його будівництва говорили понад 30 років. Посадовці всіх рівнів розповідали, що, збудувавши новий міст, можна зробити найкоротший транспортний коридор з Європи до Азії.

12 січня цього року Президенти України і Молдови підписали Меморандум щодо розвитку транспортно-транзитного потенціалу між країнами. У вересні вже є результат. Проведено колосальну роботу в стислі строки. На Вінниччині вже відремонтували 116 кілометрів дороги Немирів—Ямпіль, яка є частиною транспортного коридору між Україною і Молдовою. Завершено підготовчі роботи з будівництва мостового переходу Ямпіль—Косеуць. На ділянку доставлено потужну містобудівельну техніку. Визначено місце, де розташовуватиметься митний термінал, площею майже вісім гектарів.

На будівництво мостового переходу Ямпіль—Косеуць передбачили кошти в законопроекті № 6052 про внесення змін до Державного бюджету на 2021 рік, за який народні депутати проголосували за основу.

Реалізація цих інфраструктурних проектів стане магнітом розвитку регіону.

«Велике будівництво» змінює інфраструктуру Вінницької області.

Наша команда не говорить, наша команда — робить.

Ірина БОРЗОВА, народний депутат (фракція «Слуга народу»).