Скріншот відео зі сторінки Сергія ГАЙДАЯ у Фейсбуці.

Перший військовий парад до Дня захисників і захисниць України та з нагоди 30-річчя Збройних Сил відбудеться 14 жовтня у Сєвєродонецьку. За кілька десятків кілометрів від лінії фронту, площею Перемоги, крокуватимуть ті, хто безпосередньо захищає Україну від російської навали, — військовослужбовці бойових підрозділів, які несуть службу на Донбасі, поліцейські, рятувальники, ветерани. Загалом понад тисяча учасників, одягнених в однострої й екіпірованих сучасним спорядженням, продемонструють міць, силу та бойовий вишкіл.

Військовослужбовці неодноразово доводили, що вміють вправно бити ворога на передовій, але тепер, аби діяти на параді синхронно і в унісон вигукувати «Слава! Слава! Слава!», їм довелося добре потренуватися на репетиції святкового маршу минулої суботи.

У складі зведеного підрозділу жінок — захисниці України, які проходять службу у складі бойових частин і підрозділів Об’єднаних сил поруч із чоловіками. Перш ніж стати до лав ЗСУ, вони були медпрацівницями цивільних закладів, волонтерками, фахівчинями у різних галузях мирного життя. Але тепер у них — суто бойові завдання й військовий обов’язок, який належить виконувати, суворо дотримуючись військової присяги.

Продовжуватимуть парад військова техніка і спецмашини Національної поліції та рятувальників. Бронетранспортери, танки, реактивні системи залпового вогню покажуть на параді, що мирне життя і праця жителів Луганщини та всієї України — під надійним захистом.

Ідею відсвяткувати День захисників і захисниць України та 30-річчя Збройних Сил України яскравим дійством на центральній площі запропонував голова Луганської обласної державної адміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

«Подих перехоплює, коли я бачу цих хлопців, дівчат, цю техніку! — наголосив очільник Луганщини. — Я розумію, як 14 жовтня буде круто, коли ми до Дня захисників і захисниць України та Дня українського козацтва проводитимемо військовий парад. Вперше на Луганщині, вперше в Сєвєродонецьку. І навіть за репетицією можна вже сказати, що це буде дуже чудово і круто! Пройде багато «коробок», у складі яких — представники Збройних Сил України, Державної прикордонної служби, Національної гвардії, Державної служби з надзвичайних ситуацій України. Буде дуже багато людей, які захищають Україну. Буде багато техніки. Упевнений, що ми всі відсвяткуємо на належному рівні цю знаменну дату. Єдине, звертаюся до жителів Сєвєродонецька та гостей міста з проханням: не забуваймо про пандемію. По-перше, всі військові вакциновані і будуть у захисних масках. Тож величезне прохання до глядачів і всіх присутніх на заході дотримуватися карантинних обмежень, дистанції та обов’язково одягати захисні маски. Дякую, і побачимося на параді!».

Окрім військового параду, меморіальних, урочистих і культурно-видовищних заходів, запланованих у Сєвєродонецьку на 14 жовтня, очікується також показ сучасної військової техніки. У Льодовому палаці відбудеться святковий концерт академічного фольклорно-хореографічного ансамблю «Славутич» (Дніпропетровська область).

«Військовий парад та інші святкові заходи мають не тільки продемонструвати могутність українського війська. Це також показ консолідації суспільства — всіх силових структур і населення, — зазначив бойовий офіцер механізованої бригади Збройних Сил України, який братиме участь у святковому дійстві. — Біля Льодового палацу будуть покази військової техніки, озброєння та розгорнутих навчальних місць. Городяни зможуть ознайомитися із сучасним матеріально-технічним забезпеченням українських захисників, зокрема з їхнім харчуванням».

Загалом 14 жовтня в Луганській області заплановано проведення понад 90 святкових заходів до Дня захисників і захисниць України, у яких братимуть участь 12 тисяч осіб.

Луганська область.

Фото Укрінформу.