Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній, голова ВПО «Меморіал» імені Василя Стуса (з 2014-го) Степан Кубів (справа наліво).

Загальнонаціональна презентація книги «Українська державність: історико-правничі нариси», яка відбулася у Національному заповіднику «Софія Київська», стала науковою платформою для обговорення теми українського державотворення та його понад тисячолітньої традиції, пошуку нових літописних даних про виникнення та становлення Русі-України, популяризації історичних знань про нашу країну.

Презентуючи у древньому Софійському соборі книгу, що зайняла своє почесне місце поряд з клейнодами і булавою гетьмана Івана Мазепи, котра згодом перейшла до Пилипа Орлика, та оригіналом «Пактів і конституції прав і вольностей війська Запорозького», які прибули із Швеції і виставляються під омофором величної Оранти, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив: «Якщо взяти з точки зору історичної справедливості, історичного розвитку, я думаю, що це (книга. — Ред.) одна з найбільш потужних цеглин, яка може стати основою відродження Української державності. Адже в ній настільки комплексно проаналізовані всі питання, які стосувалися Української державності, там проведено всі дискусії з точки зору історії України, яка не просто переповідається російськими каналами, а яка сформована на основі первинних документів фаховими істориками. Я вважаю, що це один із таких найпотужніших вузлів, який може дати поштовх для Української державності».

Очільник парламенту наголосив, що фундаментальне наукове дослідження — книга «Українська державність» обсягом майже тисячу сторінок і до якої увійшли понад 20 нарисів відомих українських істориків і правників, філологів, богословів і журналістів, стала основою указу Президента України Володимира Зеленського для встановлення Дня Української Державності, що буде відзначатися 28 липня, а також законопроекту № 5864, який передбачає встановлення у цей день вихідного.

«Ми святкуємо День Незалежності України. Це чудове свято, але ми маємо розуміти, що це фактично день відновлення незалежності України, тому що нашій державі набагато більше тисячі років. Ми маємо визнати цей факт, очистити історичне коріння від зазіхань і спробувати довести всьому світові, що будь-які спроби анексувати історію України не вдасться нікому. Ми — унікальна держава, яка є однією з найстаріших у Європі», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Керівник проекту, голова Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса Степан Кубів зазначив, що важлива для українського державотворення книга презентується у святому і знаковому місці — Софії Київській. «Софія Київська понад тисячу років є символом духовної сили українського народу, зв’язку поколінь, тисячолітньої і безперервної державності, — зазначив Степан Кубів. — Саме перед образом Оранти ухвалювалися доленосні рішення — обрання митрополитом Київським Іларіона, відновлення Української автокефальної церкви та обрання митрополитом Василя Липківського, Об’єднавчий собор та обрання митрополита Київського та всієї України Епіфанія. На Софійській площі було проголошено незалежність Української Народної Республіки 1918 року, Акт Злуки 1919 року, отримували благословення воїни, які захищали нашу Вітчизну і які віддавали своє життя за правду і за гідність. І ще тисячу подій і реліквій можна пов’язати з Софією Київською. Від 1011 року у Софії Київській втілена і живе воля видатних державників — великих київських князів Володимира Великого і Ярослава Мудрого, духівників і святителів митрополитів Іларіона і Петра Могили, захисників гетьманів Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького та ще тисячі державників, які боролися за відновлення духовної, державної незалежності України».

Степан Кубів додав, що воля державників крізь віки ставала волею спільною, національною, втілюючись у Києворуській державі та її спадкоємцях — Галицько-Волинській державі, козацькій державі Військо Запорозьке, соборній Українській Народній Республіці та незалежній Україні. Кожен із нас є державником доти, доки прагне спільно будувати і захищати державу як рідну хату.

Унікальне видання «Українська державність: історико-правничі нариси» підготовлене за ініціативи Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса у співпраці з Мистецьким Фондом імені Короля Данила, Інститутом історії НАН України, юридичним журналом «Право України», парламентською газетою «Голос України». Згідно з указом митрополита Київського і всієї України Блаженнішого Епіфанія за роботу над створенням книги відзначено низку осіб. Зокрема, орденом святого рівноапостольного князя Володимира першого ступеня нагороджено Голову Верховної Ради Руслана Стефанчука, доктора юридичних наук, професора, академіка Національної академії правових наук України Олександра Святоцького — аналогічним орденом другого ступеня.

Продовження теми в наступних номерах.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.