Так прокоментували в МЗС України рішення Європейського Cоюзу запровадити санкції проти восьми представників російської окупаційної адміністрації в Криму.

«Зазначені в рішенні підсанкційні особи причетні до переслідувань кримських татар та інших грубих порушень норм міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованому українському півострові», — йдеться у заяві, поширеній МЗС України.

Запровадження Радою ЄС нових обмежувальних заходів напередодні 23-го Саміту Україна — ЄС у Києві оцінили як свідчення підтримки Брюсселем України у боротьбі за відновлення суверенітету і територіальної цілісності та підтвердження єдності України та Європейського Союзу в захисті прав людини і основоположних свобод, є кроком з втілення домовленостей установчого саміту Кримської платформи.

Нагадаємо, що персональні санкції ЄС (замороження активів та обмеження права на в’їзд і пересування територією держав — членів ЄС) уперше запровадили 17 березня 2014 року. Тоді до санкційного списку увійшла 21 особа. В подальшому список розширювався. Станом на жовтень 2021 року, режим персональних санкцій ЄС за дії, що підривають та загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, поширено на 185 фізичних та 48 юридичних осіб. Термін дії таких обмежувальних заходів Євросоюзу продовжується кожних півроку на 6 місяців відповідним рішенням Ради ЄС.