Два символічні пам’ятники — хрест на честь захисників України, які обстоювали незалежність, територіальну цілісність та суверенітет нашої країни в різні періоди боротьби за Українську державу, та пам’ятний знак воїнам — героям АТО, котрі загинули під час російсько-української війни, відкрили в Києві.

Пам’ятний хрест (на знімку) встановлено за адресою проспект Бандери, 5 у Куренівському парку культури і відпочинку зусиллями патріотичних громадських організацій — «Музичний батальйон», «Київська спілка ветеранів АТО Подільського району», Організації українських націоналістів, «Народний музей України», НВР «Правий сектор», Фундації «Вільні люди» та за підтримки Подільської районної у місті Києві державної адміністрації.

«Сьогодні ми висловлюємо свою безмежну вдячність усім, хто боронить наші кордони на сході країни, та вшановуємо пам’ять тих, хто поклав своє життя заради незалежності та територіальної цілісності нашої держави, — зазначив під час церемонії відкриття меморіалу перший заступник голови Подільської РДА Сергій Коваленко. — Цей пам’ятний хрест завжди буде нагадувати українцям, якою ціною нам забезпечується мирне життя та суверенітет України».

Пам’ятник, який став подарунком місту від патріотичної громадськості, було створено з ініціативи та коштом Олександра Пилипенка у 2009 році до 100-річчя від дня народження Степана Бандери. Утім, тодішня влада не дала дозволу на його встановлення, і хрест більш як десять років зберігався на приватній території за межами столиці.

Учасники заходу, серед яких представники влади, ветерани АТО/ООС, військові реконструктори, вшанували пам’ять борців за Україну хвилиною мовчання та поклали квіти до монумента.

Урочистості заходу додали виступи народного артиста України Тараса Компаніченка та гурту «Хорея Козацька», у виконанні яких пролунали стрілецькі й повстанські пісні, та інших співаків.

Пам’ятний знак на честь добровольців і бійців ЗСУ, які загинули, захищаючи нашу країну від російського агресора, відкрили і у сквері імені Олександра Кошиця, що на Харківському масиві столиці. Цей пам’ятний знак, створений у вигляді пікіруючого сокола-тризуба, який розриває змій, що підняли дві голови, стане частиною меморіального комплексу, присвяченого захисникам України з Дарницького району Києва. Комплекс, окрім пам’ятника воїнам АТО, вміщує меморіальну композицію «Пам’яті Героїв Євромайдану», що на площі біля Дарницької РДА, та меморіальну дошку дарничанам, які загинули на Донбасі, розташовану на першому поверсі будівлі рай-адміністрації.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.