Про це йдеться у повідомленні на сайті інспекції. Як розповів «Голосу України» Юрій Дубовий, керівник Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, власник підприємства проігнорував вимоги екологів. У липні цього року вони встановили факт перевищення забруднення повітря шкідливими речовинами на виробничому об’єкті.

— Проводити перевірку було непросто, — каже Юрій Дубовий. — Довелося використовувати спеціальний автомобіль для того, щоб інспектори піднялися на належну висоту для проведення замірів (на знімку). Робити це довелося двічі. Після першої перевірки підприємцю надали час для усунення недоліків. Було це в липні 2021-го. У вересні повторно взяли проби. Маємо підтвердження, що виробничий об’єкт продовжує забруднювати атмосферу шкідливими для здоров’я людини викидами.

У повідомленні екологів названо речовини, що потрапляють у повітря з перевищенням установлених норм. Це — оксиди вуглецю, сірки та азоту.

«Виробничий об’єкт продовжує експлуатуватися у режимі наднормативних викидів шкідливих речовин, припис щодо усунення виявлених недоліків не виконано», — зазначено у повідомленні екологів.

Після першої перевірки до відповідальної особи застосували штрафні санкції. Тепер подали позов до Вінницького окружного адміністративного суду, вимагають зупинити роботу об’єкта до усунення порушень чинного законодавства щодо забруднення атмосфери.

Інспекція також надіслала припис державному органу щодо анулювання дозволу на викиди в повітря забруднюючих речовин виробничому підрозділу, на якому здійснювали перевірку. Уточнимо, підприємство займається виготовленням асфальтобетонної суміші.

Фото з сайту Державної екологічної інспекції у Вінницькій області.