Микола Сольський, Кіра Рудик, Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко.

Погоджувальна рада

Від імені українського парламенту він висловив вдячність за ту увагу, яку Швеція приділяє захисту України від російської агресії під час головування в ОБСЄ в 2021 році.

Також минулого тижня Р. Стефанчук зустрівся з керівницею групи підтримки України в Європейській комісії, заступницею Генерального директорату європейської комісії з питань політики сусідства та перемовин щодо розширення — Катаріною Матерновою. У рамках цієї зустрічі йшлося про оцінку досягнення цілей щодо асоціації в порядку денному діалогу України та ЄС. «Прошу долучатися фракції та групи до подібних міжнародних діалогів, тому що це важливий елемент інституалізації парламенту на міжнародній ниві», — зауважив Р. Стефанчук.

Глава парламенту повідомив, що проект розкладу пленарних засідань на поточний тиждень підготовлено на підставі пропозицій комітетів та депутатських груп і фракцій. «Згідно зі статтею 157 Регламенту Верховної Ради до 20 жовтня нам необхідно розглянути та прийняти проект закону про державний бюджет на 2022 рік у першому читанні, — зауважив він. — За результатом розгляду Верховна Рада має ухвалити висновки та пропозиції до законопроекту і вони набудуть статусу бюджетних висновків Верховної Ради. Відповідно до цих висновків уряд зобов’язаний доопрацювати свій проект до другого читання та внести його в парламент із порівняльною таблицею, яка має враховувати пропозиції та містити аргументовані пояснення стосовно неврахованих положень бюджетних висновків. Дуже хотів би, щоб у межах і строки, передбачені Конституцією, Регламентом та законодавством ми успішно завершили бюджетний процес у державі й не заходили в традиційні колись бюджетні ночі».

Цього тижня планується до розгляду низка важливих для держави питань, підкреслив Голова Верховної Ради. Йдеться і про удосконалення роботи Національного антикорупційного бюро та Національного банку, про ресурсний законопроект, про питання фонду часткового гарантування вкладів тощо. Окрім цього, є ініціатива провести додаткову позачергову сесію, присвячену євроінтеграційним питанням. Можливо, вона буде в четвер, припустив Р. Стефанчук.

«Ви знаєте про невтішні цифри, які стосуються коронавірусної інфекції, — зазначив Р. Стефанчук під час Погоджувальної ради. — Прошу дотримуватися всіх передбачених засад, бо ми парламентарії. Ми повинні й дистанції дотримуватися, і носіння масок, і санітарної обробки рук. Дуже прошу закликати ваші групи та фракції, ваші комітети, щоб ми це питання вирішили на рівні Верховної Ради».

Окрім того, глава парламенту повідомив про ініціативу створення єдиних правил для відвідування законодавчого органу влади для народних депутатів, інших працівників та журналістів. Ймовірно, таку постанову приймуть цього тижня в сесійній залі.

Руслан Стефанчук подякував усім, хто виявив довіру і підтримав його кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради і висловив сподівання на конструктивну роботу.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк наголосила на тому, що насамперед цього тижня народні депутати мають завершити «укомплектацію» парламентської президії. Йдеться не лише про прізвища, а й про ефективне управління, підкреслила вона.

Водночас, парламентарій висловила зауваження з приводу того, що порядок денний, який формується на кожен день, повинен враховувати також і позиції меншості. «Оскільки я знаю, що ви переживаєте за права опозиції, думаю, що ми повинні зробити це разом і прийняти якомога більше ефективних рішень, щоб законопроекти опозиції були також у порядку денному цього і наступного сесійних тижнів», — звернулася вона до Р. Стефанчука. У відповідь на це глава парламенту зауважив, що вже доручив очільникам комітетів враховувати законопроекти опозиційних фракцій та груп під час подачі пропозицій до порядку денного.

О. Кондратюк також підтримала пропозицію прийняття постанови, яка дасть можливість працювати в парламенті всім у рівних умовах під час поширення коронавірусної інфекції.

Заступниця глави парламенту також звернула увагу на те, що дуже гостро в суспільстві стоїть питання тарифів на комунальні послуги. «Станом на вересень заборгованість громадян за спожиті комунальні послуги становить понад 62 мільярди гривень, — поінформувала політик. — Ми знаємо, що між урядом та місцевими органами самоврядування підписано меморандум, згідно з яким до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду не повинні зростати. Ми розуміємо, що це вже відповідальність центрального та місцевих органів влади, але з регіонів надходить багато сигналів. Зокрема, до мене звертається багато людей з інформацією про розірвання договорів на постачання газу. Люди не розуміють, як розпочати опалювальний сезон через відсутність контрактів із «Нафтогазом». О. Кондратюк запропонувала з цього приводу терміново зібрати засідання консультативної ради з питань місцевого самоврядування при Верховній Раді.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко під час свого виступу передусім закликав усіх, хто ще не вакцинувався від COVID-19, зробити це, адже 95 відсотків тих, хто потрапляє в лікарні у важкому стані, — не мають щеплення. Він також пояснив, що до порядку денного позачергової, євроінтеграційної, сесії, найімовірніше, потраплять питання адаптації нашої енергетичної системи. У нинішньому порядку денному істотно зменшився перелік законопроектів, зауважив парламентарій. «Є конкретний десяток законів, але він дуже важливий. Треба розібратися із законом про деолігархізацію, зняти постанови про скасування, і відкрити йому шлях». Також розглядатимуться закони, які стосуються банківської системи, і їх також мають намір розглянути у вівторок. У четвер розглядатимуть низку законопроектів у другому читанні. У середу — стартує бюджетний процес, а в п’ятницю мають намір почати розгляд законопроекту про фонд часткового гарантування кредитів щодо земельного питання. Це дозволить повністю запустити земельну реформу, наголосив О. Корнієнко.

Юрій Бойко, Ірина Геращенко, Тарас Батенко, Олег Кулініч.

Натомість співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко висловив переконання в тому, що порядок денний на цей сесійний тиждень абсолютно не відповідає викликам, які стоять перед суспільством. Передусім необхідно вирішити питання вартості газу для теплокомуненерго країни.

Співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко наголосила на тому, що в бюджеті на наступний рік необхідно переглянути програми видатків на українську армію. Також опозиційна фракція пропонує прийняти законопроект № 6006, який, за словами І. Геращенко, допомагає владі збільшити субсидії та виплати українським лікарям. Вона розкритикувала ініціативу ухвалення так званого «ресурсного законопроекту» № 5600. Мовляв, у ньому передбачені податки навіть для власників городів.

Голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко зазначила, що протягом останніх двох років парламентаризм у нашій країні було кастровано і він перетворився на пришвидшену процедуру ухвалення лобістських законів. Політик зауважила, що має в руках копію платіжки для відділу освіти Тростянецької міської ради Сумської області, в якій вказано ціну газу — 47 гривень за тисячу кубічних метрів. Вона також закликала припинити експорт природнього газу з України, і прибрати корупційну складову на вітчизняному газовому ринку.

Від фракції «Голос» виступила Кіра Рудик. Вона наголосила, що упродовж цього тижня мала багато зустрічей із малими підприємцями. За її словами, вони стверджують, що витримати черговий локдаун вдасться не всім. А тим часом міжнародні дослідження вказують на те, що від попередніх локдаунів не відновилася третина українських підприємців. До всього додається непомірна ціна на газ, яка вплине на вартість продукції.

Співголова депутатської групи «За майбутнє» Тарас Батенко наголосив, що Верховна Рада під час ухвалення бюджету має дати доручення уряду щодо дієвого підвищення мінімальних зарплат, прожиткового мінімуму та мінімальної пенсії. Водночас, він привернув увагу до законопроекту № 6062, який передбачає зміни до Бюджетного кодексу в частині виділення додаткових ресурсів для місцевих бюджетів. Ініціатива непогана, зазначив політик, але до неї є низка серйозних зауважень.

А Олег Кулініч від групи «Довіра» також говорив про проблеми, пов’язані з постачанням газу в бюджетні установи. Він звертав увагу на те, що мінімальна пенсія має дорівнювати фактичному прожитковому мінімуму. Нині майже вісім мільйонів літніх людей (73 відсотки загальної чисельності пенсіонерів) отримують виплати, нижчі за цю межу. Політик розкритикував проект бюджету на наступний рік, зауваживши, що у ньому не враховано темпи інфляції та реальний потенціал для створення нових робочих місць.

За рішенням, прийнятим на Погоджувальній раді, в п’ятницю під час години запитань до уряду народні депутати заслухають звіт міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка.

Під час Погоджувальної ради привітали з днем народження народного депутата Сергія Іонушаса.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.