На знімку: Андрій Таран і Ллойд Остін поклали квіти до Стели з Дзвоном Пам’яті.

«Я тут, щоб підтвердити нашу непорушну підтримку суверенітету, територіальної цілісності та євроатлантичних прагнень України і висловити нашу відданість зміцненню здатності України стримувати подальшу агресію Росії», — написав він у Твіттері. Цю саме тезу глава Пентагону повторив під час спільного брифінгу з міністром оборони України Андрієм Тараном, який відбувся по завершенні їхніх переговорів.

Слід зауважити, що це вже друга зустріч міністрів за останні два місяці. Пояснюючи таку інтенсивність контактів, Ллойд Остін зауважив, що необхідно впроваджувати укладені у Вашингтоні домовленості.

Міністр оборони Андрій Таран заявив під час брифінгу, що нинішній візит є продовженням діалогу, розпочатого під час візиту Президента Володимира Зеленського до Вашингтона. «Ми обговорили порядок практичної реалізації досягнутих домовленостей, а також перспективи нашої співпраці», — сказав він і уточнив: «Зокрема, ми домовилися опрацювати дорожню карту реалізації положень підписаної у Вашингтоні рамкової угоди щодо стратегічних основ оборонного партнерства, розглянули конкретні найбільш критичні проекти з розвитку фундаментальних спроможностей Збройних сил України, які є важливими для забезпечення оборони нашої держави на суходолі, в повітрі, а також у кіберпросторі».

Глава оборонного відомства України зауважив, що розраховує вже наступного року побачити реальні результати досягнутих домовленостей.

Однією з головних тем нинішнього візиту була співпраця країн-партнерів в Чорноморському регіоні, щоб протидіяти агресивній політиці Кремля, яка створює небезпеку і провокує нові конфлікти. Ллойд Остін ще раз підтвердив, що Сполучені Штати засуджують окупацію Криму і закликають РФ зупинити конфлікт на сході України та дестабілізацію в Чорноморському регіоні. Він нагадав, що з 2014 року США надали більш як 2,5 млрд доларів для ЗСУ для забезпечення цілісності та захисту територій і територіальних вод України.

Глава Пентагону запевнив: США й надалі підтримуватимуть нашу країну в проведенні оборонної реформи, що сприятиме досягненню критеріїв, необхідних для повноправного членства в НАТО. Щодо чергових погроз Кремля стосовно «найгіршого сценарію», якщо Україна приєднається до Альянсу, то Ллойд Остін прокоментував їх так: «Жодна третя країна не має вето на вступ до членства в НАТО. Україна має право вирішувати свою майбутню зовнішню політику без зовнішнього втручання. І наша підтримка українського суверенітету є непохитна. Ми будемо працювати на те, щоб Україна могла себе захистити».

Також учора з міністром оборони Ллойдом Остіном зустрівся Президент Володимир Зеленський.

Окрім того, в Залі пам’яті захисників України іноземна делегація вшанувала українських воїнів, які поклали життя за волю і незалежність нашої держави.

Фото з сайту Міністерства оборони України.