Яка буде ціна на газ, чи здатна система охорони здоров’я витримати черговий локдаун у зв’язку зі збільшенням захворюваності на COVID-19 і які зміни в судовій системі відбудуться найближчим часом, розказав в інтерв’ю одному з телеканалів Президент України Володимир Зеленський.

Тарифи. Українська влада заздалегідь подбала про те, щоб тарифи на газ для населення залишалися стабільними з початком опалювального сезону, зокрема запровадивши фіксований річний тарифний план від НАК «Нафтогаз України», зазначив глава держави.

«Багато важливих, предметних та своєчасних дій зробила влада. На сьогодні достатньо газу для суспільства, достатньо газу для споживачів», — наголосив Президент і додав, що, незважаючи на той газовий дефіцит, який виник із зрозумілих причин в Європі, у нас достатньо блакитного палива за дуже нормальними цінами порівняно з європейськими.

Якби українська влада не втрутилась у цю ситуацію заздалегідь, ціна на газ в Україні для населення була б щонайменше 50 гривень за 1 куб. м, але наразі ціна на природний газ для населення від постачальника НАК «Нафтогаз України» — приблизно 8 гривень за 1 куб. м.

Глава держави також акцентував увагу на тому, що тарифи на електроенергію в Україні не зростають, хоча на світовому ринку її ціна збільшується.

Він додав, що керівнику НАК «Нафтогаз України» Юрію Вітренку поставлено завдання постійно перебувати в діалозі із представниками місцевої влади та допомагати в розв’язанні тих чи інших енергетичних проблем.

Щодо ситуації в Європі Володимир Зеленський наголосив, що після завершення будівництва проекту «Північний потік-2» дуже важливо, щоб до нього були застосовані вимоги Третього енергетичного пакета ЄС. Але проти цього виступає Росія, тому використовує свої обсяги газу для тиску на Європу. І сьогодні можна спостерігати несподівано високі ціни на газ на європейських ринках.

«Північний потік-2» — сучасна зброя... З’явилася нова зброя — енергетична. Наслідків цієї зброї ніхто ще не знає — зиму ми не пройшли, Європа зиму не пройшла. Побачимо, що буде навесні», — додав Президент.

COVID-19. Система охорони здоров’я України готова до збільшення кількості випадків захворювання на COVID-19, проте єдиною альтернативою запровадження локдауну є вакцинація, заявив Президент.

«Я максимально проти локдауну — через економіку. Тому що немає локдауну, ми бачимо цифри — ми зростаємо. У нас зростає ВВП, зростає бюджет, наповнення бюджету в цьому році більше, ніж було заплановано», — сказав глава держави.

Володимир Зеленський зазначив, що завдяки зростанню економіки в Україні наступного року можна буде збільшити мінімальну зарплату лікаря до 20 тисяч гривень, а середнього медичного персоналу — до 13,5 тисячі гривень.

Судова реформа. Президент Володимир Зеленський переконаний, що найближчим часом антикорупційні органи України відновлять свою роботу в повному обсязі, а також пришвидшиться реалізація судової реформи та відбудеться перезавантаження Конституційного Суду. Зокрема, за словами Президента, найближчим часом будуть здійснені кроки в напрямі повної реалізації антикорупційної реформи.

«Є виклики, певні гальмування, однак сьогодні, при деяких змінах у керівництві Верховної Ради, ми пришвидшимо голосування у другому читанні закону про Національне антикорупційне бюро», — сказав він, висловивши впевненість, що за умови злагодженої роботи депутатів закон буде ухвалено на найближчому пленарному тижні.

Крім того, Володимир Зеленський переконаний, що незабаром буде завершено конкурс з обрання нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.