Також за цей період зафіксовано 538 летальних випадків — це найвищий показник добової смертності в країні від початку пандемії.

Водночас встановлено найвищий добовий рекорд з антиковідної вакцинації — 193 тис. щеплень. Від початку кампанії з імунопрофілактики одну дозу вакцини отримали понад 8 млн українців!

За дорученням Прем’єр-міністра для регіонів країни встановлено виконання цільових показників щодо охоплення вакцинацією проти COVID-19 на рівні 1,5 млн щеплень на тиждень. Відповідне доручення вже підписано міністром охорони здоров’я і скеровано до виконання. Про це інформує прес-служба профільного відомства.

«Кожна область відповідно до своїх можливостей отримала певну кількість щеплень, які цілком може виконати. Усі поставлені цілі реальні, затверджені й окремі регіони, наприклад, Полтавська та Херсонська області вже довели здатність досягти поставлених урядом рівнів охоплення вакцинацією», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Після запроваждення червоної зони в низці регіонів країни в пункти вакцинації вишикувалися черги.

На думку народного депутата України, голови Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького, столицю також час оголошувати червоною зоною, повідомляє «Інтерфакс-Україна». Причина — у медзакладах Києва зайнято 70% місць для хворих на COVID-19, і введено другу чергу лікарень для ковідних пацієнтів. При цьому М. Радуцький нагадав, що в Україні діє адаптивний карантин, і приймати рішення, до якої карантинної зони належить той чи інший регіон, мають на місцевому рівні.

Для хворих уже немає місць

Жахаюче стрімкими темпами погіршується ситуація із епідемією коронавірусу в Херсоні. Притому, що лікарні регіону заповнені ковідними хворими в середньому на 72%, в обласному центрі для згаданої категорії пацієнтів вільних місць уже не залишилося. Їх скеровують до стаціонару сусіднього міста Олешки, розглядають можливість відкриття для них і лікарні селища Білозерка. Та при цьому частина мешканців Херсона й області досі поводяться так, наче епідемії в природі не існує і від неї щодня не гинуть люди.

Факт масового нехтування карантинними вимогами фіксує Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області. Лише за тиждень тут виявили порушення цих вимог на 104 з 356 перевірених об’єктах торгівлі харчовими продуктами, на семи підприємствах громадського харчування з перевірених 39. І навіть у п’яти дитсадках та двох школах не проводився температурний скринінг працівників і не було місць для централізованого збору використаних масок. Зі свого боку працівники поліції Херсонщини також склали на порушників карантинних вимог аж 343 адміністративні протоколи. Найбільш поширеним з них залишається категорична відмова окремих громадян надягати захисні маски в громадських місцях, у магазинах і в громадському транспорті. Такі відмовники вже отримали в народі іронічне прізвисько «ковідні дисиденти».

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсонська область.

З госпіталізацією — проблеми 

Майже на 90% завантажено ліжка в медзакладах Донеччини, що визначені для профільної госпіталізації пацієнтів із СОVID-19. Про це повідомив заступник начальника управління — начальник відділу стратегічного розвитку охорони здоров’я та забезпечення лікарськими засобами управління організації та розвитку медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я ОДА Олександр Педенко. І додав, що серед госпіталізованих 98% — пацієнти в стані середньої важкості або у важкому стані.

Владислав ЛЕОШКО.

Донецька область.

Епідпоріг перевищено

Упродовж минулого тижня по меддопомогу з приводу ГРВІ до медзакладів Кіровоградщини звернулися 4 485 мешканців, повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗу. За висновками фахівців рівень захворюваності на грип та ГРВІ перевищує значення епідпорогу. З усіх захворілих — майже 45% дітей та підлітків віком до 17 років.

У вірусологічній лабораторії закладу дослідили зразки біологічного матеріалу хворих. На щастя, віруси грипу не ідентифіковані. Водночас загалом в області проти грипу в цьому епідсезоні вакциновано лише 20 осіб(!).

Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоградська область.

Відкривають ще п’ять відділень

Іще п’ять госпітальних баз для допомоги хворим на коронавірус готують до відкриття в Дніпрі та Кривому Розі. Загалом у медзакладах Дніпропетровщини діють 27 таких відділень приблизно на п’ять тисяч ліжок.

Як зазначають у департаменті охорони здоров’я ОДА, динаміка захворюваності в регіоні невтішна. За останні два тижні кількість стаціонарних і амбулаторних пацієнтів збільшилася на 26,7%. «На 17 територіях регіону такий показник ще вищий. Завантаженість ліжок у госпітальних базах області — 77%», — каже в. о. директора департаменту Вікторія Кулик.

Від початку тижня область перебуває в червоній зоні епіднебезпеки.

Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.

Дніпропетровська область.

Вакциновано понад 255 тисяч осіб

На Луганщині першу дозу щеплення отримали 140 664 особи, другу — 113 614.

Як поінформували в прес-службі ОДА, найактивніше вакцинуються освітяни, працівники органів влади та люди старшого віку. Триває також імунізація у відділеннях АТ «Укрпошта». Водночас медики б’ють на сполох: у регіоні відбувається значне зростання захворюваності на COVID-19.

Іван ТЕРЕЩЕНКО.

Луганська область.