Для того, щоб дитина могла отримувати пенсію з втрати годувальника, померлий чоловік має бути записаним у свідоцтві про народження цієї дитини як її батько. В такому разі очевидним є право на пенсію і встановлювати батьківство не потрібно. Пенсію оформляють у територіальних органах Пенсійного фонду за місцем проживання.

Як бути тим, у кого дитина записана «зі слів матері»?

Звичайно, держава подбала про те, щоб права дітей було захищено.

Відповідно до частини другої статті 125 Сімейного кодексу України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: за заявою матері та батька дитини або за рішенням суду.

Жінка має право звернутися до місцевого суду, щоб померлого чоловіка було визнано батьком дитини.

У пунктах 7 та 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» роз’яснено, що у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір’ю дитини, факт батьківства може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні. Заяви про встановлення факту батьківства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в Книзі реєстрації народжень учинено згідно зі ст. 135 СК. Питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів, що засвідчують походження дитини від певної особи.

Заяву можна написати довільно, самостійно, додавши всі наявні документи: свідоцтво про народження дитини, фото спільного проживання та відпочинку, квитанції, довідку про вашу заробітну плату (для того щоб у суді встановити факти перебування жінки та дитини на утриманні померлого).

При встановленні батьківства після смерті чоловіка суд братиме до уваги спільне проживання та ведення спільного господарства матір’ю дитини і чоловіком до народження дитини, спільне виховання чи утримання ними дитини або докази, що з достовірністю підтверджують визнання відповідачем батьківства. Це можуть бути, наприклад, розповіді свідків, довідка про склад родини, довідка з місця проживання, листування, інші факти, що підтверджують походження дитини.

Рішення суду про походження дитини буде ухвалено, і так її права будуть відновлені. На підставі рішення суду, коли воно набуде законної сили, необхідно подати відповідну заяву до РАЦСу, щоб у дитини було змінено в свідоцтві про народження запис про батька.

Коли всі документи у дитини будуть змінені, від імені дитини треба звернутися для отримання пенсії з втрати годувальника, що передбачено ч. 1 ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».