Пам’ятний знак, присвячений безневинно розстріляним гітлерівцями жінкам, чоловікам, дітям, урочисто відкрили на єврейському цвинтарі, що на Старому місті. Згідно з архівними документами, у Вінниці було два масові розстріли євреїв під час окупації міста німецькими загарбниками у роки Другої світової. 19 вересня 1941-го гітлерівці зібрали і вивезли за місто 16 тисяч євреїв. Це дата першого трагічного дня. 16 квітня 1942-го були розстріляні ще дев’ять тисяч вінничан єврейської національності.

На спомин про них запалили лампадки, звучали поминальні молитви. На обличчях присутніх читалася печаль, дехто не стримував сліз... Люди клали квіти до меморіалу. Виступаючі засудили звірства нацистів, закликали бути пильними, щоб історія не повторилася.

Це другий меморіальний знак жертвам Голокосту у місті над Південним Бугом. Раніше такий само відкрито у районі вулиці Максимовича, на місці одного із розстрілів євреїв у роки війни.

У Вінниці відкрили офіс центру з надання допомоги «Хесед», розміщений за адресою вулиця Маяковського, 226. Тут даватимуть напрокат медичне обладнання, зокрема інвалідні візки, телескопічні палиці, генератор кисню тощо. Як повідомили на відкритті офісу, його керівником є Вадим Ройт.

Фото з сайту VежА.