Народні депутати України Інна Совсун, Олексій Жмеренецький, заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, голова правління благодійного фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї» Галина Майструк, народний депутат Марія Іонова під час прес-конференції.

Як зауважила заступниця Голови Верховної Ради і співголова міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» Олена Кондратюк, такі заходи в українському парламенті, як і у всіх європейських законодавчих органах влади, відбуваються щорічно. «Ця рожева стрічка, яку ми сьогодні всі маємо, — це для привернення уваги до важливої проблеми, яка стосується не тільки жінок, а й чоловіків», — сказала вона.

В Україні рак молочної залози нині стоїть на першому місці серед всіх онкологічних захворювань, повідомила О. Кондратюк. За її словами, щогодини від цієї недуги в нашій країні помирає одна жінка. «Окрім того, що ми хочемо нагадати про необхідність вчасно проходити скринінг, ми розуміємо, що багато проблем пов’язано з пандемією і не всі вчасно можуть пройти це обстеження, — зауважила заступниця глави парламенту. — Знаємо, що багато проблем пов’язано з тим, що немає досконалого скринінгу і вчасної діагностики в нашій країні. Тому хочемо привернути увагу Верховної Ради, Кабінету Міністрів і Офісу Президента до того, що нам потрібна абсолютно нова, виважена програма, яка стосуватиметься такої діагностики і репродуктивного здоров’я».

Природно, що в епоху епідемії більшість зусиль влади спрямовано саме на її подолання, продовжила колега Олени Кондратюк по міжфракційному об’єднанню Інна Совсун. «Але ми проводимо акцію з рожевою стрічкою для того, щоб нагадати: інші хвороби нікуди не відступили в зв’язку з епідемією, — продовжила парламентарій. — Вони з нами, і маємо робити все для того, щоб їх долати». І. Совсун нагадала, що здорове харчування і спорт — це ті речі, які непомітно, але щоденно працюють, щоб знизити можливість захворювання. А рання діагностика вкрай важлива, бо дає шанс на повне одужання. «Цей захід для того, щоб кожен згадав, коли він востаннє був у лікаря, і змотивував себе, маму, сестру чи подругу зробити аналізи», — наголосила І. Совсун.

Депутат-мажоритарник Олексій Жмеренецький, який представляє монобільшість, закликав колег з усіх фракцій допомагати місцевій владі в облаштуванні районних центрів та лікарень діагностичним обладнанням і мамографами. «Кожен мажоритарник може впливати на виділення субвенції соціально-економічного розвитку на закупівлю такого обладнання хоча б в один районний центр, яке зможе обстежувати тисячі і тисячі людей», — зауважив він.

Із проханням передбачити необхідні кошти для фінансування оновлення необхідного медичного обладнання, особливо у віддалених від обласних центрів громадах, звернулася народний депутат, півголова МФО «Рівні можливості» Марія Іонова. Для покращення ситуації, за її словами, центральна, законодавча і місцева влади мають діяти спільно.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.