«Ми маємо надзвичайно високу кількість важких випадків і госпіталізацій. П’ять областей перейшли в червону зону епідемічної небезпеки та ще декілька регіонів можуть потрапити в цю зону найближчими днями.

Ми постійно підключаємо нові лікарні та збільшуємо кількість лікарів, які протидіють коронавірусу. Проте, хоч би як ми були готові та скільки лікарень і ліжок підготували, ми не зупинимо пандемію, якщо українці не будуть вакцинуватися. Це доведено не теорією, а наочними прикладами — 94,2 відсотка госпіталізованих з COVID-19 за минулий тиждень — це не вакциновані особи», — сказав він, зауваживши, що у вівторок було зроблено понад 225 тисяч щеплень, що є рекордною цифрою.

Очевидно, що збільшення кількості охочих вакцинуватися пов’язано із запровадженням в низці областей червоної зони карантину. Проте прем’єр, розраховуючи, що ця активність зростатиме, поставив перед регіонами завдання забезпечити умови, щоб Україна змогла вийти на показник у 1,5 мільйона щеплень за тиждень. «Це дозволить до кінця року вакцинувати абсолютну більшість дорослого населення. Нині достатньо вакцини і ми постійно привозимо нові партії», — зазначив глава уряду та закликав людей не чекати запровадження червоних зон у своїх регіонах, а зробити щеплення до настання піку епідемії.

Д. Шмигаль також нагадав, що бізнес і громадські заклади можуть працювати навіть у червоній зоні, якщо всі відвідувачі та працівники повністю вакциновані. «Ми не плануємо вводити повний локдаун по всій країні та зупиняти економіку. Але, як сказав цього тижня Президент: єдиною альтернативою локдауну є саме масова вакцинація», — повідомив він.

Із 21 жовтня також починають діяти нові правила пасажирських перевезень, за якими всі міжобласні перевезення будуть дозволені лише за умови, що пасажири мають COVID-сертифікат або дійсний негативний тест. Йдеться про міжобласний залізничний, авіаційний та автобусний транспорт. Водночас на громадський транспорт в містах та перевезення всередині однієї області нові правила поки що не поширюються.

У рамках розвитку мережі центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) уряд затвердив зміни щодо розподілу відповідної субвенції з держ-бюджету місцевим бюджетам. Загалом це рішення передбачає спрямування 231 мільйона гривень до 191 місцевого бюджету, які витратять на облаштування ЦНАП.

Також Кабмін затвердив державний стандарт професійно-технічної освіти, яким розширюється автономія закладів освіти та створюються можливості для швидшого і гнучкішого реагування на виклики і тренди сучасності. «Державний стандарт допоможе розробити та впровадити інноваційні навчальні програми та елементи, щоб наші діти завершували навчання з корисними навичками, а не отримували всі знання з нуля на своїй першій роботі», — вважає прем’єр.

Коментуючи ситуацію із входженням країни в опалювальний сезон, Д. Шмигаль зауважив, що оголошення в деяких регіонах та містах надзвичайної ситуації дало змогу «Нафтогазу України» швидше укласти договори на поставки з усіма бюджетними установами. «Школи, лікарні, дитсадки отримають газ за ціною, яка обумовлена в Меморандумі, а саме 13,6 гривні за кубометр без ПДВ та плати за доставку», — повідомив глава уряду.

Кабмін підтримав та подасть на розгляд парламенту низку законопроектів: про внесення змін до Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року; про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення розвитку мінерально-сировинної бази України; про внесення змін до Закону «Про гуманітарну допомогу» щодо вдосконалення порядку визнання товарів, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою; про внесення змін до Закону «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» щодо розширення доступу до джерел інформації для цілей виявлення та розшуку активів.