19 жовтня 2020 року о 6:50 вирушив перший рейс Запоріжжя — Бориспіль із 123 пасажирами на борту. Серед перших пасажирів були відомі тревел-блогери та керівник Украероруху Андрій Ярмак. Усі вони майже в один голос відзначили сучасність нового аеровокзалу, а також його комфортні умови.

Особливо раділи ті, хто мав досвід «перебування» у колишньому терміналі, в якому часто-густо не йшлося навіть про елементарні зручності, а про навколишню інфраструктуру навіть не було сенсу говорити — її просто не існувало.
Стара, «зношена» будівля слугувала приводом для постійних глузувань, кепкувань та численних колажів в Інтернеті.

Тодішній керівник міжнародного аеропорту Олексій Дубревський зазначив: відкриття нового термінала підвищило туристичну та інвестиційну привабливість міста. Також це посприяло появі нових робочих місць.

За рік, що минув, новий термінал постійно розвивається: там з’явились кав’ярня, два Duty Free, сервіси для обслуговування пасажирів з інвалідністю, зала для конференцій та пакування багажу тощо.

Також у терміналі відкрито «Туристичний інформаційний центр», кімнати з догляду за дитиною, працюють ліфти та ескалатори, діє оновлена техніка та обладнання, медичний пункт.

З огляду на пандемію коронавірусу з’явилися два пункти забору аналізів для ПЛР та експрес-тестування на COVID і пункт вакцинації. Крім того, керівництво аеропорту може похвалитися і технічними «ковідними» новинками: так, у терміналі наявна інтелектуальна відеосистема для безконтактного термального скринінгу і визначення наявності маски на обличчі.

«Ми продовжуємо розвиток, щоб дарувати тільки найкращі враження від мандрівок!» — кажуть у прес-службі КП «Міжнародний аеропорт «Запоріжжя». Нагадаємо: будівництво нового термінала почалося у грудні 2017 року. Вартість об’єкта спочатку оцінювали у 530 мільйонів гривень, потім він «подорожчав» до 795 мільйонів гривень.

На будівництво термінала місцева влада взяла кредит в «Укргазбанку» на загальну суму 10 мільйонів доларів США. Депутати Запорізької міськради проголосували за це рішення під час чергової сесії.

Лише цифри

За рік — з 19 жовтня 2020-го по 19 жовтня 2021 року —послугами аеропорту скористалися 562 279 пасажирів.

За цей період здійснено 3 188 рейсів: 1 420 внутрішніх та 1 768 міжнародних.

У період із січня по вересень 2021 року послугами запорізького аеропорту скористались 465 320 пасажирів, що на 89% більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли новий термінал ще не було зведено.

Площа нового термінала — 12 тисяч квадратних метрів. Він може обслуговувати 400 пасажирів за годину і мільйон — на рік.

Запоріжжя.