На знімку: такий вигляд матиме найсучасніший в Україні львівський сміттєпереробний завод.

Паралельно в місті впроваджують комплексну систему поводження з відходами, яка передбачає сортування сміття мешканцями, облаштування підземних контейнерів та відкриття майданчиків для великогабаритного сміття. Львів’ян спонукають до зменшення продукування відходів і глибинної їх переробки, щоб якнайменше захоронювати на полігонах. Ще недавно за вивезення твердих побутових відходів місто платило по 300 млн грн щорічно. А що в майбутньому?

Поки грім не вдарив

Андрій Садовий, міський голова Львова, і не відав, що за 15-річну кар’єру на цій посаді найбільшим випробуванням для нього стане… сміття. Він прийшов у ратушу в 2006-му, не підозрюючи, що спокійне життя старовинного галицького міста порушить пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі, жертвою якою стали три рятувальники і еколог. Після чого суд приймає рішення закрити аварійне сміттєзвалище, терміни експлуатації якого давним-давно вийшли. Його мали похоронити ще в 1980-х роках.

Грибовичі — невелике село за околицею Львова. На його окраїні була велика природна западина, яку 60 років щоденно заповнювали сміттям, аж поки не вдарив грім.

Пожежа, закриття звалища змусили міську владу шукати сучасних шляхів поводження з побутовими відходами. Й не тільки для влади. Переповнені контейнери із сміттям на вулицях міста, яке нікуди було вивозити, вплинули і на мешканців Львова. Були періоди, коли по два-три тижні місто не очищали. А потім львівське сміття почало кочувати всієї Україною.

Ця сумна історія змусила Андрія Садового приймати швидкі й вольові рішення. Союзниками стали мешканці Львова, які вчетверте обрали його на посаду міського голови. Пожиттєвим пам’ятником для Андрія Садового несподівано стане не його медіа-імперія, а сміттєпереробний завод на околиці Львова, який збудують поблизу очисних споруд. Для будівництва місто отримало 25 млн євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку і 10 млн євро безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів.

Менше смітимо — менше вивозимо

Завод — це добре, але нині міський голова Андрій Садовий думає про наступний крок — ратує за роздільний збір органічних відходів та підвищення рівня свідомості мешканців.

«На Конгресі місцевих та регіональних влад ми обговорювали питання відходів. Політика, яка ведеться у нашому місті стосовно компостування і відбору органіки, — унікальний приклад. Говорив з багатьма, вони взагалі на це чомусь уваги не звертають. Тим часом половина твердих побутових відходів — це органіка. Якщо ми збільшимо темпи збору, можемо вийти на 50% відходів, які будемо возити на компостувальну станцію. Нам треба збільшити відсоток переробки органіки і стати лідерами не лише в Україні, а й у Європейському Союзі», — вважає Андрій Садовий.

Дітище Садового — перша в Україні компостувальна станція органічних відходів, що розташована поблизу майбутнього переробного заводу. Щоденно сюди привозять від ресторанів, продовольчих та комунальних підприємств по 20 тонн органічного сміття. Рекордним став вересень. Завезли аж 642 тонни, з них 252 — від мешканців міста. Це найкраща ілюстрація до думки, що стратегія на роздільне сміття спрацювала.

Жителі міста розуміють, що сортування сміття дозволить зменшити об’єми на полігонах, а органіка принесе користь. Через 3—4 місяці органічні відходи після компостування стають екологічно чистим добривом для покращення ґрунтів.

Нині у Львові на понад тисячі контейнерних майданчиків можна побачити баки для харчових відходів. Місто майже повністю покрите мережею збору органіки. Чисті відходи з організацій чи комунальних підприємств  одразу відправляють на переробку, а побутові та від харчових закладів — доводиться знезаражувати у спеціальних контейнерах за температури 70—80 градусів: тоді гинуть усі бактерії і зникає неприємний запах.

Це був рекламний трюк, але факт залишається фактом: Львів через систему «Прозорро» на аукціоні продав 50 тонн компосту на 15 тис. грн.

Мотивація та особистий інтерес

У міській раді вважають, що потрібно шукати шляхи для мотивації мешканців сортувати сміття і переробляти відходи, щоб вони якнайменше потрапляли на звалища. Діють популярні програми зі збору відходів. Одна з них — небезпечні відходи. На безоплатній основі у львів’ян забирають електричні лампочки, термометри, батарейки. У заздалегідь визначені місця у Львові, Винниках та в селищах Брюховичі й Рудно приїжджають мікроавтобуси із безпечною тарою.

У місті працює 18 майданчиків для збору великогабаритних та дрібних будівельних відходів. Львів’яни можуть на них безплатно здати старі меблі, вікна, двері, холодильники, пральні машини, скло, метал. Цим займається комунальне підприємство «Львівспецкомунтранс».

У місті для тих, хто буде добросовісно сортувати сміття, навіть хочуть передбачити пільги і бонуси.

Львів.

Ілюстрація ЛКП «Зелений світ».