Про це повідомив посол України у Великій Британії Вадим Пристайко.

— Роботи на місцях уже почалися. Це будуть абсолютно нові порти, яких так не вистачає нашим Збройним Силам, нашому флоту після того, як Росія захопила інфраструктуру в Криму, — сказав Вадим Пристайко.

За словами дипломата, в нових портах базуватимуться війська, проходитимуть тренування, а також житиме персонал з родинами. Бази побудують за стандартами НАТО. Для оплати робіт з будівництва Україна використовуватиме кредитні кошти.

«Нам багато чого потрібно зробити, щоб збалансувати можливості Росії і України в Чорному морі. Але ми не женемося за балансом, ми розуміємо, що ми можемо розраховувати на підтримку наших партнерів і друзів — тих, що перебувають у Чорному морі», — наголосив В. Пристайко.

Крім того, Україна і Велика Британія мають намір спільно будувати кораблі для потреб ВМС України. Плановано, що українським верфям буде передано технології з їх будівництва. Додатково Україна зможе одержати й ракетне озброєння, яке дозволить посилити оборонні спроможності на морі.

Нагадаємо, що в березні цього року Міністерство оборони отримало дозвіл на розробку проекту відведення в постійне користування земельної ділянки площею 5,6 га на території Новобелярської селищної ради Одеської області. Швидше за все, саме тут, в акваторії порту Південний, і будуватиметься одна з двох баз.