У ньому є спеціальне обладнання для навчання роботі з такими об’єктами, як сонячні електростанції, освітлювальні мережі, системи керування рухом, вітроелектростанції, силове електроустаткування, системи «розумний будинок».

Сьогодні відповідні знання та навички опановуватимуть ті, хто в цьому навчальному закладі проходить підготовку та перепідготовку за спеціальностями «електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж» і «електромонтажник силових мереж та електроустаткування».

Новий центр з’явився завдяки фінансуванню з державної субвенції МОН України, співфінансуванню міського бюджету Чернігова та підтримці Професійного училища імені Йохана Бірвірта з німецького міста Меммінген.

У залізничному ліцеї наразі навчаються 503 студенти, викладачів — 64. У приміщенні центру   була проведена реконструкція загальною вартістю понад 2,7 млн грн: субвенція — 1,4 млн грн, співфінансування з міського бюджету — 600 тис. грн, власні кошти закладу — понад 446 тис грн. Внесок німецьких партнерів — 180 тис. грн, які спрямовані на 16 модулів «Siemens Logo» (це апаратно-програмні комплекси для забезпечення функціонування систем у технології «Розумний будинок»).

На урочистій церемонії відкриття центру міський голова Владислав Атрошенко наголосив: «Необхідно прийняти відповідні управлінські рішення на рівні держави, щоби у більшості випускників була чітка прив’язка до майбутнього робочого місця. Давайте більше додавати практичних стосунків з німецькою стороною та іншими партнерами, в яких ми можемо брати приклад того, як в європейських країнах організоване навчання. Місто як замовник на сьогодні відчуває дуже серйозну потребу в фахівцях виробничих професій, зокрема, для КП «Чернігівводоканал», жеків та інших підприємств системи житло-комунального господарства. Місто готове частково співфінансувати навчання разом із підприємствами, й розробити окрему програму, щоб закласти відповідні кошти в певному співвідношенні та фінансувати професійно-технічні училища з навчання окремих фахівців».

Директор ліцею Максим Поджарий презентував роботу навчально-практичного центру та розповів про співпрацю з роботодавцями Чернігова. Загальна кількість підприємств, з якими укладені договори, — 19. Начальний заклад співпрацює, зокрема, з КП «Зеленбуд», КП «Шкільне», КП «Новозаводське», КП «Чернігівське тролейбусне управління», КП «Міськсвітло». Найбільшим замовником фахівців електромонтажних професій є комунальне підприємство «Міськсвітло» та АТ «Чернігівобленерго», з яким підписаний тристоронній договір на впровадження навчання з елементами дуальної форми.

Чернігів.

Фото прес-служби міської ради.