Серед провідних тем — підвищення цін на енергію, поточна ситуація навколо пандемії COVID-19, ситуація з верховенством права в Польщі та позиція Європи під час кліматичного саміту ООН у Глазго.

Так, коментуючи енергетичну кризу, президент Європейської Ради Шарль Мішель зазначив, що «поточне підвищення цін на енергію кидає виклик відновленню після пандемії та завдає важкого удару по громадянах та бізнесу». Лідери країн — членів ЄС планують розглянути, що може бути зроблено на рівні ЄС та на національному рівні як для надання короткострокової допомоги для тих, хто постраждав найбільше, так і заходів на середню та довгострокову перспективу.

Нагадаємо, 13 жовтня Єврокомісія представила Комунікацію (робочий документ) із пропозиціями щодо негайних та середньострокових заходів для реагування на різке зростання цін на газ та на інші енергоресурси. Такі заходи включають надання прямої підтримки найбільш вразливому населенню, запровадження тимчасових фіскальних стимулів і державної допомоги для бізнесу та для малих і середніх підприємств.

Як зауважив Шарль Мішель, ще одним важливим питанням для обговорення під час саміту буде поточна ситуація навколо пандемії COVID-19. Адже показники захворюваності знову зростають одразу в кількох країнах-членах.

«Ми також підготуємо наступні саміти ASEM (зустріч Азія — Європа. — Ред.) та «Східного партнерства», — зауважив Шарль Мішель.

Сьогодні в порядку денному саміту очікується розгляд теми міграції та контролю на зовнішніх кордонах ЄС, а також фінансування пов’язаних із цим заходів, повідомляє Укрінформ.