Учора відбулося скликане на вимогу Президента позачергове засідання Верховної Ради, присвячене ухваленню євроінтеграційних законопроектів.

На пропозицію голови парламенту Руслана Стефанчука народні депутати включили до порядку денного законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу (№№ 3680, 3680-1, 3680-д). Вдосконалення законодавства у цій сфері зумовлено необхідністю виконання Україною зобов’язань у рамках Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

У зв’язку з тим, що законопроектами № 3680 та № 3680-1 не було охоплено необхідні зміни до законів про охорону прав на сорти рослин та про насіння і садивний матеріал, а також неможливістю їх врахування під час підготовки до другого читання, що може призвести до виникнення правової колізії, Комітет з питань аграрної та земельної політики вирішив розробити доопрацьований проект закону № 3680-д.

Співавтор законопроекту № 3680, народний депутат Павло Халімон повідомив, що підтримує рішення комітету про розробку узгодженого законопроекту № 3680-д.

Голова підкомітету Комітету з питань аграрної та земельної політики Маргарита Шол зазначила, що узгодженим законопроектом № 3680-д пропонується привести у відповідність до міжнародного законодавства термінологію, вдосконалити процедури отримання дозвільних документів та визначити чіткі строки кожного етапу проведення експертизи сорту.

Законопроектом, зокрема, передбачається, що в рамках проведення експертизи надається до 20 днів для розгляду заявки на сорт (з урахуванням розгляду матеріалів заявки, встановлення новизни сорту, пріоритетності сорту та експертизи назви сорту) та до 30 днів для державної реєстрації інтелектуальних прав на сорти рослин з оформленням охоронних документів (патентів та свідоцтв) і внесенням відомостей щодо сорту до державних реєстрів.

Також передбачається запровадження електронних сервісів подачі заявок на сорти рослин, отримання дозвільних документів для ввезення зразків насіння для дослідних цілей та умов для електронного документообігу з питань експертизи сорту, надання доступу вітчизняним сільгоспвиробникам до нових сортів/гібридів по усіх культурах одразу після прийняття та опублікування рішення про державну реєстрацію сорту.

Законопроект № 3680-д ухвалено в першому читанні.

Парламентарії ухвалили в цілому законопроект про енергетичну ефективність (№ 4507) та перейшли до розгляду в першому читанні проекту закону про внесення змін до Закону України «Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу» щодо розвитку високоефективної когенерації (№ 4527).

Докладніше про позачергове засідання читайте в наступному номері.