За цей час вакциновано більш як 251 тис. українців. Загалом від початку антиковідної імунізації проведено понад 15 млн щеплень.

Станом на четвер по країні загалом перевищено рівень захворюваності у 7,15 раза! Найвищий — у Луганській і Херсонській областях. У дев’яти областях зафіксовано червоний рівень з виявлення нових випадків інфікування. Рівень госпіталізації пацієнтів з COVID-19 перевищено в Києві і 16 областях. За інформацією профільного відомства, епідпоказники в п’яти областях відповідають червоній зоні карантину, у Києві та 14 областях — помаранчевій, у п’яти — жовтій.

Сьогодні, 22 жовтня, Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалить рішення про введення додаткових обмежень і функціонування столиці в умовах червоної зони, до якої Київ потрапить найближчими днями. Про це голова КМДА Віталій Кличко заявив учора під час відкриття засідання Київради. Він доручив департаменту охорони здоров’я КМДА активізувати кампанію з вакцинації жителів Києва, нагадавши, що 98% госпіталізованих у лікарні міста не щеплені, а 99% летальних випадків — у неімунізованих хворих.

Зі свого боку очільник парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький у коментарі «РБК-Україна» заявив, що в деяких регіонах червоної зони втричі збільшилася кількість вакцинацій на день. Він вважає, якщо така тенденція триватиме, «то, може, і весняної хвилі не буде». При цьому народний депутат вважає, що пік пандемії настане раніше середини листопада (як прогнозувало МОЗ), а спад почнеться в кращому разі в січні.

Ольга ВІТЕР.

*****

Станом на 21 жовтня на Івано-Франківщині зафіксовано рекордну кількість лабораторно підтверджених випадків COVID-19 — 861 за попередню добу. За словами заступника генерального директора ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Тетяни Джус, востаннє такий спалах фіксували в лютому, тоді було 892 випадки. До того ж щодня коронавірусну хворобу підтверджують у 40—50 дітей.

На брифінгу в облдержадміністрації за участю Тетяни Джус, директора департаменту охорони здоров’я Ігоря Дмитренка та т. в. о гендиректора обласної інфекційної лікарні Миколи Стовбана акцентували на стабільному зростанні захворюваності на COVID-19 протягом останніх 11 тижнів.

За останню добу вакцинувалися першою та другою дозою сукупно понад сім тисяч мешканців області, а від початку епідсезону першу дозу щеплення отримали 376 452 особи.

На брифінгу йшлося й про можливий перехід області до червоної зони епідемічної небезпеки. А це означає заборону роботи закладів громадського харчування, освіти тощо. Карантинні обмеження не стосуються тих закладів, де працівники та відвідувачі будуть стовідсотково імунізовані та матимуть відповідні документи.

До слова, заступниця міського голови Вікторія Дротянко запевнила, що наступного тижня заклади освіти тергромади працюватимуть у звичайному режимі. Дистанційного навчання не буде. Наразі ж тривають осінні канікули.

Людмила СТРАЖНИК.

*****

На Донеччині з початку кампанії з вакцинації проведено 569 278 щеплень. Одну дозу вакцини отримали 322 926 осіб, повну імунізацію зробили 246 352 особи.

Водночас під час селекторної наради щодо введення червоної зони на території області заступник голови Донецької ОДА Денис Клюшников зазначив, що центри масової вакцинації мають змінити графіки роботи й працювати сім днів на тиждень. «Треба забезпечити, щоб кожен, хто прийшов, швидко отримав щеплення, а не стояв у черзі. Процесом організації у центрах вакцинації відтепер займатимуться керівники РДА. На них покладається контроль за діяльністю центрів на території району, забезпечення їх діяльності», — підкреслив Денис Клюшников.

Директор департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Колесник повідомив, що вакцина в області є в достатній кількості.

Заступник голови облдержадміністрації Юлія Костюніна закликала представників влади на місцях активно сприяти підвищенню рівня імунізації серед персоналу закладів освіти. Вона нагадала, що під час червоного рівня епідемічної небезпеки заклади освіти працюватимуть лише якщо 100 % працівників мають «зелений» COVID-сертифікат.

Владислав ЛЕОШКО.

*****

На Луганщині для жителів прифронтових села Вискрива і селища Калино-Попасна організували додатковий рейс соціального автобуса до центру територіальної громади — міста Попасна, щоб люди змогли отримати вакцину проти COVID-19. Попіклувалася про це команда Гуманітарної місії «Проліска» на чолі з її керівником Євгеном Капліним.

Волонтери «Проліски» не могли не відгукнутися на прохання жителів «ізольованих» сіл допомогти їм виїхати на щеплення. Адже регулярний транспорт в обох селах, розташованих біля лінії розмежування, був недоступним упродовж кількох років. Лише двічі на місяць, із вересня цього року, тут курсує соціальний автобус, запущений місією «Проліска» за фінансової підтримки Гуманітарного фонду для України (UHF), але цього буває замало.

«У нас були охочі зробити щеплення, але дістатися Попасної самотужки у них не було змоги, — розповіла 75-річна місцева мешканка Людмила Семенівна. — По-перше, з сіл не їздив пасажирський транспорт, а за наймання приватного автомобіля потрібно було платити 500—600 гривень. До того ж у Попасній працює тільки один центр вакцинації, і в ньому зазвичай чималі черги».

Село Вискрива є дачним кооперативом, розташованим за вісім кілометрів від лінії розмежування. Тут уже восьмий рік поспіль проживають внутрішньо переміщені особи. А селище Калино-Попасна — колишня залізнична станція, розташована за п’ять кілометрів від лінії розмежування. В обох населених пунктах від початку бойових дій відсутні аптеки, магазини та медустанови. Донедавна тут було загалом відсутнє й транспортне сполучення.

Іван ТЕРЕЩЕНКО.

*****

19 жовтня у Запоріжжі із робочої поїздкою побував міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Причина — проблеми із «ковідними» щепленнями та велика кількість черг до пунктів масової вакцинації. Разом з головою Запорізької ОДА Олександром Старухом високопосадовець відвідав найбільші центри масової вакцинації обласного центру та взяв участь у відкритті нових.

«З моменту переведення Запорізької області у червону зону з’явилися черги на проведення щеплення. Наше завдання — допомогти області врегулювати проблему», — зауважив Віктор Ляшко. Міністр упевнений, що запорука успіху у проведенні щеплення — правильна організація процесу. Тоді вдається і уникнути черг, і підвищити кількість вакцинованих.

Завдяки «оптимізації» вдалося суттєво збільшити кількість вакцинованих жителів Запорізької області. Раніше цей показник не перевищував шести тисяч на добу. Вже 18 жовтня вакцинувались 9 156 людей, а 19 жовтня — 11 512.

Тарас ВАСИЛЕНКО.

*****

На Тернопільщині з 21 жовтня посилили карантинні обмеження. Зокрема, діє заборона на функціонування закладів громадського харчування, спортивних залів, продовольчих і непродовольчих ринків, крамниць, державних структур, а також проведення масових заходів у разі відсутності 100 % вакцинації або негативного ПЛР-тесту на COVID-19 не більше як за 72 години чи експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу не більше як 48 годин або документ від лікаря щодо протипоказань вакцинації у працівників та відвідувачів закладів. Ці правила стосуються і міжрегіональних перевезень пасажирів.

Дотримання карантинних вимог відсьогодні перевірятимуть мобільні групи, до складу яких ввійдуть представники поліції, Держпродспоживслужби, ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України» і працівники органів місцевого самоврядування.

Мирослава ВОВНА.

*****

Закарпатські медики повертаються до того режиму роботи, який існував навесні. Про це повідомив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Анатолій Пшеничний: «Половина «ковідних» ліжко-місць в області вже заповнена. У лікарні кожен десятий хворий потребує інтенсивної терапії, а з них кожен четвертий перебуває під апаратом ШВЛ. При цьому збільшився й термін лікування. Із 511 хворих 500 — це невакциновані пацієнти. А ті, хто імунізувався проти COVID-19, не потребують інтенсивної терапії».

«Вакцинація — єдиний спосіб захиститися від негативних наслідків інфікування COVID-19 та обмежень, що пов’язані з пандемією», — заявив на брифінгу в Ужгороді голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков.

Василь НИТКА.