Бригада пересувного відділення (зліва направо) водій Анатолій Бортнік, листоноша Ольга Гуранець, начальник Марія Вегера.

Відтепер у селі чи на хуторі, де немає стаціонарного відділення, отримати пенсію, пресу, посилки, оплатити комунальні платежі можна за фіксованим графіком поштової бригади.

Усього в Сарненському районі функціонують 13 пересувних відділень. Згодом автоматизують ще дев’ять. Найбільше — дев’ять бригад — працює на Дубровиччині.

Територіальний менеджер Рівненської дирекції АТ «Укрпошта» у місті Сарни Алла Жмурак (на знімку) розповідає, що адаптивний період на Сарненщині розпочався ще 15 вересня:

— Тоді ми складали маршрут, визначали місця зупинки, призвичаювали жителів до нововведення. А 1 жовтня поїхали на села. Нам надали нові автомобілі. За кожним маршрутом сформовані бригади: водій, начальник відділення та листоноша. Вони працюють у тих селах, де чисельність населення менш як 1000 чоловік, і там, де в більшості немає стаціонарного поштового відділення. Наприклад, в Яринівці, Ремчицях, Бережниці.

Листоноша виплачує пенсію, начальник оформляє платежі, приймає та видає посилки. На обслуговування одного села є лише декілька годин.

— Усе, як у звичайному відділенні, але бригада більш мобільна й за 2-3 години повинна встигнути надати всі послуги. Сільські ради виділили приміщення для обслуговування. А де немає таких умов, усі послуги надаватимуть з авто. Звичайно, є жителі, яким такий режим роботи не подобається, адже вони могли отримати пенсію будь-коли й не залежати від графіка відділення, — визнає Алла Жмурак. — Зате люди похилого віку, яким важко пересуватись або далеко до магазину, замовляють різні товари. Їх доставляють прямо до оселі. Крім того, у самих працівників пошти збільшилася заробітна плата. Є відділення, де листоноші отримували півставки, 0,2. Зараз бригада працює з вівторка по суботу повний робочий день зі 100 % окладом.

Бригада начальника пересувного відділення Марії Вегери прибула в Яринівку точно за графіком о 9:25. Їх стоянка розташована в місцевому сільському клубі. На свою пенсію вже чекали місцеві жительки. Марія Опанасівна категорично не задоволена нововведенням:

— Наша поштарка живе по сусідству, ми її добре знали й пенсію могли отримати, коли хотіли. А тепер потрібно йти у визначений час. А якщо мені важко ходити, що тоді? Або ж не приїде їхня машина? Словом, мені таке не підходить, — обурюється жінка.

Листоноша Ольга Гуранець має 19-річний стаж роботи, тож швидко потоваришувала з місцевими та кожному видала пенсію за списком, а начальник відділення Марія Вегера вкотре поінформувала жителів про режим і графік роботи:
— Ми тут працюємо з 9:25 до 11:55. Якщо ж хтось не здатен пересуватись, можемо пенсію, посилку чи газету доставити прямо додому. Можна навіть продукти харчування замовити.

Поспілкувавшись із бригадою та отримавши пенсію, мешканці села залишилися задоволеними, але при своїй думці. Останньою за чесно заробленими грошима прийшла Любов Жупило.

— А мені то й добре таке. Пройшлася по селу, з людьми поговорила, а ще й пенсію дали. Я в клуб давно не ходжу, а зараз он який привід з’явився, — жартує пенсіонерка. — Багатьох знайомих побачила.

За мобільність у бригаді відповідає досвідчений водій із 40-річним стажем Анатолій Бортнік:

— Це новесенький Citroen Berlingo 2021 року. На ньому зручно їхати як сільськими дорогами, так і трасою. Всі гроші зберігаються в спеціальному сейфі, посилки — у задньому багажнику. Є декілька камер і різних датчиків для моніторингу. Наприклад, ми не можемо довго стояти на одному місці не за графіком, відразу диспетчери в Рівному це помічають і телефонують, щоб дізнатися причину. Крім того, на випадки пограбування є аварійна кнопка, яка відразу дає сигнал правоохоронцям.

Крім сіл, пересувне відділення заїжджає й на невеличкі хутори. Так, пенсію для Ганни Тіткової на хутір Ковбан принесли прямо до оселі. А наступного рейсу доставлять продукти.

Після всіх справ в Яринівці бригада продовжила роботу за графіком у Ремчицях і Бережниці.

Сарни Рівненської області.

Фото автора.