Як повідомила територіальний менеджер Алла Жмурак, сарненські поштовики обслуговують населені пункти колишніх Рокитнівського, Сарненського і частину Дубровицького районів Рівненщини (нині, після децентралізації, все це — Сарненський район). Нині працює тринадцять пересувних маршрутів з точкою базування у місті Сарни. Є півсотні «стаціонарних» відділень. 27 із них комп’ютеризовані, з посттерміналами для зняття і поповнення готівки, оплати карткою всіх видів послуг та платежів. До стаціонарних відділень теж доставляють пошту за раніше усталеними маршрутами. У великі села 4-5 разів на тиждень, з меншою кількістю населення — тричі на тиждень.

— Я зверталася до керівників та старост територіальних громад з проханням виділити приміщення під пересувні відділення. Більшість із них відгукнулася, за що дуже вдячна їм, — каже територіальний менеджер по Сарнах Алла Жмурак. — Це, зокрема, ремчицький староста Леонід Долід, любиковицький — Павло Шкодич, які відгукнулися одними з перших, Рокитнівський селищний голова Григорій Таргонський, секретар Немовицької сільської ради Микола Колядко та ін.

Проте у поштового проекту є і недоліки, виправити які може лише вище керівництво «Укрпошти». Перший: це прив’язка по часу мешканців того чи іншого села до приїзду пересувного поштового відділення — люди цим невдоволені (як і загалом проектом), хоча й поштовики, які першими приймають негатив від населення, своїм чемним обслуговуванням намагаються згладити ситуацію. Другий: несвоєчасна доставка періодики — газет, особливо щоденних, таких, скажімо, як «Голос України», який виходить п’ять разів на тиждень. Наші читачі по всій Рівненщині не отримують газети у день виходу, а іноді пачками, про що скаржаться до редакції газети. Третій. Є у редакційній пошті також скарги на те, що йде погане сортування газет, і на села пересувні відділення не завжди доставляють достатню кількість передплачених газет. Це стосується майже всіх територій, де вже запроваджений проект пересувних поштових відділень. Люди недоотримують періодики, що негативно впливає на передплатну кампанію: читачі просто відмовляються з цієї причини передплачувати газети.

Навіть у Рівному, де всі відділення стаціонарні, для листонош зробили вихідні у суботу та неділю, тоді як раніше вони були у неділю та понеділок. До цього нововведення газета доставлялась своєчасно, після нього суботній номер газети потрапляє до читача в кращому випадку — у понеділок, а буває, що й у вівторок разом з вівторковим номером. Хоч цю прогалину (за бажання) керівництво «Укрпошти» могло б виправити.

Тим часом територіальний менеджер Алла Жмурак запевнила, що листоноші їх пересувних відділень розвозять автомобілем газети по селу, і людям за ними не обов’язково приходити.

Загалом переважна більшість рядових поштовиків дуже відповідальні, старанні, користуються авторитетом у своїх населених пунктах. Але поштовий проект з пересувними відділеннями не схвалюють мешканці, але з жалем кажуть, що з їхньою думкою ніхто не рахується.

Ми, звичайно ж, будемо відстежувати хід реалізації такого нововведення «Укрпошти».

Рівне.