21 жовтня у Брюсселі під час зустрічі глав оборонних відомств країн, що входять до Альянсу, обговорили стратегію стосовно РФ та узгодили новий генеральний план. У документі, зокрема, наголошено, що головною метою НАТО є стримування Росії.

Як інформує агентство Reuters, стратегію Альянсу спрямовано на підготовку до будь-якої синхронної атаки з боку РФ в регіонах Балтійського та Чорного морів, яка може включати застосування ядерної зброї, злам комп’ютерних мереж і атаки в космосі. «Міністри затвердили новий план для оборони нашого союзу під час конфліктів і криз, щоб у нас в потрібний час і в потрібному місці були потрібні сили», — сказав генсек Альянсу Єнс Столтенберг. І хоча в НАТО не вважають таку атаку неминучою, однак прагнуть виробити чітку позицію щодо загроз з боку Росії.

Зокрема, міністр оборони ФРН Аннегрет Крамп-Карренбауер нагадала про порушення Росією повітряного простору над балтійськими державами та зростаючі загрози в Чорноморському регіоні. Про небезпеки для Чорноморського регіону говорив і глава Пентагону Ллойд Остін, який перед зустріччю у Брюсселі відвідав Україну, Грузію та Румунію.

Тим часом президент РФ Володимир Путін 21 жовтня заявив, що Росію турбує військова присутність НАТО в Україні. «Формальне членство (України) в НАТО може не відбутися, а військове освоєння території вже триває», — сказав він, додавши, що заяви міністра оборони США в Києві по суті відкривають Україні двері в НАТО, повідомляє «Радіо Свобода».