Найбільше хворих у Львові — 684 особи протягом доби, та в сусідніх районах. У реанімаціях перебувають 192 пацієнти, з них 58 — на апаратах ШВЛ. Заповненість львівських лікарень викликає тривогу. Більше хворих привозять, аніж виписують.

Найбільше недужих доставили до лікарні швидкої допомоги — 381 особу. Біля лікарні — черги «швидких».

«Медзаклади щоденно приймають від 270 до 350 пацієнтів. Якщо гранично допустимою нормою є 60 госпіталізацій на 100 тисяч населення, то на Львівщині — понад 70. Окрім того, у понеділок і вівторок ми перевищили показники з наповненості ліжок з киснем. Ліжкова мережа заповнена на 58%», — прокоментував ситуацію керівник департаменту охорони здоров’я ОДА Орест Чемерис. Він вважає, що особливість нинішньої хвилі пандемії у тому, що захворюваність серед вагітних зросла вдвічі.

Як розповів заступник голови ОДА Іван Собко, у Львівській області протягом 20 жовтня було вакциновано рекордну кількість мешканців — майже 22 тисячі. Область перевиконала план з надходжень до обласного бюджету на 6,1%. Більшість додаткових коштів у зв’язку з пандемією спрямували на медицину.

Богдан КУШНІР.

Фото: ukrinform.ua.

Чернівці:

За добу на Буковині зареєстровано 10 летальних випадків через коронавірусну інфекцію. Одужали цього дня 247 осіб. Ковід підтверджено у 601 мешканця. Загальна кількість зареєстрованих летальних випадків уже сягнула позначки 2 282.

За минулу добу в області зробили 4 004 щеплення, першою дозою вакцинувалися 2 327 осіб, другою — 1 677. Чернівецький обласний лабораторний центр за добу зробив 1 802 ПЛР-дослідження і 1 237 експрес-тестів.

Сергій СУЛИМА.

Запоріжжя:

У Запоріжжі 19 і 21 жовтня задля істотного збільшення кількості щеплених відкрили шість додаткових пунктів масової вакцинації. Усі вони розташовані в міських торговельних центрах: по два — у Комунарському і Хортицькому, по одному — в Олександрівському і Дніпровському. З урахуванням уже відкритих центрів їхня загальна кількість на 750-тисячне Запоріжжя сягнула дванадцяти.

Нагадаємо, 19 жовтня Запорізьку область із робочим візитом відвідав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Наступного дня він заявив, що через погану організацію масового щеплення від коронавірусу домагатиметься звільнення, цитую, «керівника охорони здоров’я» Запоріжжя та низки інших міст.

Тарас ВАСИЛЕНКО.


На знімку: в одному з центрів масової вакцинації Запоріжжя.

Фото прес-служби Запорізької міської ради.

Хмельницький:

В області розгорнуто 22 лікарні з 2 740 ліжками, котрі готові приймати хворих на коронавірус. Останніми днями до мережі залучено чотири додаткові лікувальні заклади. У резерві залишаються ще Білогірська та Ярмолинецька багатопрофільні лікарні. Крім цього, введений у мережу готовності госпіталь ветеранів війни, але поки що пацієнтів не приймає.

Обласна система охорони здоров’я ще має резерв. Поки що не планується залучати до роботи з хворими на COVID-19 Новоушицьку та Старосинявську багатопрофільні лікарні, як це було під час минулого спалаху епідемії.

Але в ОДА закликали голів громад та керівників медзакладів бути готовими до можливого розгортання додаткових ліжко-місць.

Кількість підтверджених випадків захворювання в краї наближається до десяти тисяч. Із них майже 1,4 тисячі пацієнтів лікуються в стаціонарі.

Ірина КОЗАК.

Дніпро:

Перевірки магазинів і закладів харчування на наявність у їхніх працівників сертифікатів вакцинації чи негативних ПЛР-тестів розпочали в Дніпрі. Відповідну постанову Кабміну № 1236 виконують аж ніяк не на всіх об’єктах.

У першому ж кафе на проспекті Дмитра Яворницького у працівника не було ні тесту, ні підтвердження вакцинації.

«Ми на місці одразу виписуємо запрошення на адмінпротокол, тобто власнику треба прийти до міськради на комісію, пояснити причини, чому немає потрібних сертифікатів у працівників або надати їх. Якщо не надали нічого, виписується адмінпротокол за статтею 44-3 КУпАП», — розповів заступник директора департаменту торгівлі та реклами міськради Олександр Малишко.

У розташованому поблизу годинниковому магазині порушень не виявлено. Проте дізналися, що після того, як працівники почали цікавитися у клієнтів наявністю тестів або щеплення, число відвідувачів різко знизилося. І за день заходить лише троє.

Охоронець ювелірного магазину спробував відбутися довідкою про те, що перехворів на коронавірус. Це не допомогло: його керівника запросили на комісію. А в ресторані-бургерній із шести осіб довідка про щеплення була тільки у п’яти. У шостої — документ, про те, що перехворіла.

Тож необхідні документи були тільки на половині перевірених об’єктів.

Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.