Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

У рамках години запитань до уряду народні депутати заслухали звіт міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка. Він розповів про результати проведення запроваджених Кабміном у 2021 році карантинних заходів, стан виконання плану вакцинації населення України від COVID-19 та про захист всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії.

Із початку епідемії коронавірусної хвороби в Україні та оголошення пандемії в світі минуло 20 місяців, нагадав В. Ляшко і зауважив, що всіх цікавить відповідь на одне запитання: коли це все закінчиться? «Неприємна новина в тому, що COVID-19 може не зникнути ніколи, — сказав він. — Хороша новина — ми можемо повернутися до нормального життя із циркуляцією цього вірусу поміж нами. Усе більше науковців натякають, що COVID стане ендемічною хворобою, а це потребуватиме від нас нових протиепідемічних заходів, які відрізняються від тих, що були на початку епідемії».

Наша країна хоч і останньою, та все ж зайшла в чергову осінньо-зимову європейську хвилю зростання рівня захворюваності на коронавірусну хворобу, констатував В. Ляшко. За його словами, цього разу крива захворюваності стрімко зростає, кожні два-три тижні кількість недужих подвоюється, кількість дзвінків на «103» сягнула історичного рекорду і він не буде останнім. Так само історичного рекорду сягнула кількість виїздів бригад швидкої допомоги та госпіталізацій. Україна через COVID-19 вже втратила 62 тисячі громадян. А це населення таких міст, як Бориспіль, Первомайськ чи Коломия, зауважив урядовець. На цьому тлі люди намагаються знайти легкі шляхи виходу, які би дозволили оминути обмеження. Саме за рахунок цього підживлюється антивакцинаторський рух та поширюються підроблені документи. «Але це рух не проти системи, а відсутність розуміння цінності власного здоров’я», — підкреслив    В. Ляшко. Найбільш сумно, каже він, що це призводить до нових антирекордів. Так, лише в четвер зафіксували 614 летальних випадків від COVID-19. Але якби не вакцинація, то в цей день могли би померти 795 осіб. Тобто завдяки існуючому темпу вакцинації врятовано 181 життя. «Суто фактор вакцинації протягом чотирьох місяців уже врятував 2,5 тисячі життів, а це розмір населення міста Батурин Чернігівської області», — зауважив міністр.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Штам «Дельта», який нині лютує в Україні, має особливість — він не прогнозований ані в поширенні територією країни, ані в перебігу хвороби, яку він провокує. Це відзначають в усьому світі, і це бачать всі, окрім антивакцинаторів, обурюється В. Ляшко. Витрати кисню на одного госпіталізованого пацієнта, враженого «Дельтою», нині зросли в п’ять-шість разів. Сумарний необхідний розрахунковий кисневий потік в країні, за таких обставин, становить 977 тисяч літрів на хвилину. Нині уряд звільнив бізнес від податків та зборів на кисень і дав можливість використовувати в закладах охорони здоров’я технічний кисень. Проте два вітчизняні заводи, які виробляють медичний кисень, зупинилися на планові регламентні роботи на 10—15 днів, повідомив міністр охорони здоров’я. Ще в одного виробника виникли технічні несправності. Тому нині ширяться чутки про нестачу кисню. В. Ляшко їх спростував, запевнивши, що всі пацієнти, які потребують кисню, отримують його. Мовляв, до планових робіт готувалися, тому про належну заміну подбали. Водночас, створено можливості для постачання кисню з Польщі. Йдеться, орієнтовно, про 240 тонн на тиждень.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк зауважила, що світові ЗМІ називають Україну аутсайдером у Європі за кількістю вакцинованих та розповідають про фальшиві сертифікати. Усе це відкрило ширшу проблему — рівень освіти наших медиків, зокрема сімейних лікарів, які є активними антивакцинаторами. Які інструменти має намір задіяти міністерство, щоб боротися з цим, поцікавилася політик. У відповідь на це В. Ляшко зауважив: «Поширення фейків та брехні про вакцинацію щодня забирають чиєсь життя, тому звертаюся до всіх — хто не вміє і не може роз’яснити, відправляйте до кваліфікованих медичних спеціалістів. Довіряйте тільки інформації з перевірених джерел — сайту МОЗ, Центру громадського здоров’я, Всесвітньої організації охорони здоров’я. Стосовно медиків, які відмовляють вакцинуватися — якщо такі є, ми їх досить швидко виявимо. Нам це дозволить зробити електронна система охорони здоров’я».

Вадим Івченко, Іван Кириленко.

Народні депутати мали можливість поставити питання до всіх представників Кабінету Міністрів. А після цього продовжили розглядати поправки, які надійшли до проекту бюджету на наступний рік (№ 6000). Як зауважив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, змінити графік роботи цієї п’ятниці жодним чином не видавалося можливим, адже народні депутати знаходилися «в розгляді законопроекту». А відтак, уперше за довгий час парламентарії мали перерву в засіданні. Проект державного кошторису завершили розглядати на поправці № 1913. А тоді парламентарії заслухали низку депутатських запитів, у тому числі й ті, які залишилися неозвученими із минулого сесійного тижня. Завершили засідання виступами з важливих питань у форматі «Різне».

Наприкінці засідання Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зробив кілька оголошень. «Сьогодні на адресу Голови Верховної Ради надійшов лист із підписом 11 із 20 народних депутатів — членів фракції «Голос», в якому парламентарії просять оголосити на пленарному засіданні про «порушення вимог частини 4 статті 6 Закону про комітети Верховної Ради України народним депутатом Ярославом Железняком, в частині незаконного зайняття ним посади першого заступника та голови депутатської фракції», — сказав він. У листі також ідеться про припинення Я. Железняком повноважень голови депутатської фракції «Голос» «у зв’язку із порушенням вимог законодавства» та на підставі рішення більшості депутатської фракції. Також у листі міститься інформація про те, що до обрання голови фракції ці обов’язки виконуватиме Олександра Устінова. До цього листа доданий лист Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради від 24.09.2021 року, рішення депутатської фракції політичної партії «Голос» від 12.07.2021 року про звільнення голови, а також положення про депутатську фракцію «Голосу». У відповідь на це сам Ярослав Железняк зауважив: «Ця заява базується на або підроблених, або нікчемних документах, оскільки ні голова фракції «Голос», ні його заступник, ні політична рада фракції «Голос» не приймала такого рішення». Він також нагадав, що фракція користується тільки своїм положенням, де вказується, що для рішення має бути 14 голосів, і попросив вважати оголошену заяву «юридично нікчемною». Утім, Р. Стефанчук зауважив, що це була не заява, а лише оголошення листа, який надійшов на адресу Голови Верховної Ради. А також поінформував про створення міжфракційного депутатського об’єднання «За ратифікацію Римського статуту», головою якого обрано Олександра Мережка.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.