Акумулювати напрацювання органів державної влади, громадських ініціатив та міжнародних організацій з документування перебігу та наслідків збройної агресії Російської Федерації проти України для представлення в сучасному доступному вигляді — така мета створення інтернет-порталу «Віртуальний музей російської агресії», презентація якого відбулася у Києві. Партнерами Українського інституту національної пам’яті в реалізації проекту стали Міністерство культури та інформаційної політики, Міжнародний фонд «Відродження», Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Офіс Генерального прокурора, прокуратури АР Крим та міста Севастополя, Центр дослідження безпекового середовища «Прометей».

Як зазначають ініціатори проекту, це один з перших у світі цифрових інструментів із забезпечення доступу до правди про ключові події та злочини, скоєні Російською Федерацією під час окупації території України — Криму та частини Донецької та Луганської областей. А ще — важливий інструмент доступу до правди. На думку голови УІНП Антона Дробовича, вимір пам’яті та історичних наративів є полем запеклого російсько-українського протистояння, адже Росія веде війни пам’яті і прагне переписати історію. Політика Російської Федерації у сфері історичної пам’яті має два головні завдання — дати російському народу цінності, навколо яких можна об’єднати суспільство (такими цінностями є символи воєнних перемог, серед яких особливе місце посідає перемога у так званій Великій Вітчизняній війні) та сконструювати і закріпити в міжнародному науковому дискурсі такий історичний наратив, який дасть змогу легітимізувати агресію РФ проти України спершу серед звичайних людей через поняття «історичної справедливості», а згодом через прийняття відповідних політичних рішень на міжнародному рівні.

Віртуальний музей російської агресії наочно ілюструє факти порушень Росією територіальної цілісності та детально знайомить з 20 кейсами, пов’язаними з окупацією Криму.

«Ми прагнули, щоб матеріали, представлені на порталі, розповідали правду про долі людей, про події тимчасової окупації, дали чесний та водночас максимально повний погляд на ситуацію в Криму й потім на Донбасі.

Сподіваюся, що не далеко той час, коли ми говоритимемо не про віртуальний, а про цілком реальний музей у місті Сімферополі, де українські школярі, іноземні туристи та всі охочі зможуть прийти і дізнатися про тимчасову російську окупацію як про історію давно минулих днів. Принаймні маємо все для цього зробити», — зазначив Антон Дробович (на знімку).

Постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич наголосив: «Українська держава пам’ятає, знає, працює і робитиме все для того, щоб сама окупація була припинена та були подолані її наслідки. Усі кейси, задокументовані на порталі, є верифікованою інформацією, зокрема на базі звітів міжнародних організацій».

Наразі створена та функціонує частина порталу, присвячена злочинам, вчиненим під час російської агресії та окупації Криму. Нині фахівці працюють над іншою частиною, що буде присвячена подіям на Донбасі.

Фото з відкритих джерел.