«Я щиро радію, коли бачу, що робота щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та ініціативи, спрямовані на досягнення цієї рівності, не припиняються навіть у непростий час пандемії. А жіноче лідерство продовжує сміливо і впевнено йти вперед. Як на національному, так і на регіональному рівнях». На цьому наголосила заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, виступаючи під час круглого столу, про що вона повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці.

Організаторами заходу виступили представниці Українського жіночого фонду за підтримки уряду Канади. На засіданні обговорили приклади позитивних змін, що відбулись у забезпеченні прав жінок на регіональному та всеукраїнському рівнях, бар’єри, які заважають повноцінній реалізації прав жінок в Україні, наявний рівень забезпечення участі жінок у процесах прийняття рішень.

«Коли мені приходять новини, що наша мережа зростає, як, наприклад, у Кіровоградській області, і цього року ви вже утворили чотири нові депутатські групи з гендерних питань (і в обласних, і міських, і районних радах), я розумію, що все недарма і процес просування та досягнення рівності в Україні є незворотним. Хвиля йде!», — зауважила Олена Кондратюк, додавши, що у кропивницьких міській та районній радах три із семи комісій очолюють жінки, і це чудовий результат!

«Проте що стосується паритетного представництва в радах, то жінки не займають більш як 30 відсотків від загальної кількості депутатів. Ще досі є ради, де жодна жінка не очолює комісії, але якщо й очолює, то, як правило, це соціальна або освітня сфери. Але все це є зонами нашого зростання, ми маємо точку відліку і точку прибуття, точку результату, якого ми прагнемо. Думаю, всіх нас задовольнить абсолютний паритет — 50 на 50! Адже сьогодні дедалі більше українських жінок демонструють, що вони здатні приймати ефективні та відповідальні рішення на всіх рівнях, до того ж не тільки в соціальному чи суспільному напрямах, а й у бізнесі», — переконана заступниця Голови Верховної Ради.

Однак пандемія, за її словами, змінила життя жінок у всьому світі та в Україні. «І тепер перед нами стоїть ще одне нагальне питання: як допомогти жінкам, становище котрих погіршилося, і яку роль можуть відіграти жінки в постковідну епоху», — сказала Олена Кондратюк зауваживши, що ми маємо бути єдині у своїх діях, спільно просувати політику рівності та боротися за важелі впливу.

Фото зі сторінки Олени Кондратюк у Фейсбуці.