Там обом героям російсько-української війни відкрили меморіальні дошки. Попри різний вік і долі їх об’єднали навчальний заклад і війна. А тепер меморіальні дошки з їхніми портретами будуть поруч на фасаді ліцею.

Ілля, котрий був родом із села Самчики на Хмельниччині, після закінчення школи вступив до ліцею, обравши професію кухаря. Але ним так і не встиг стати. Вже в 2017-му 18-річний юнак пішов на війну у складі 2-ї окремої тактичної групи Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». Згодом вступив до лав Нацгвардії. Його фронтове життя було коротким. У листопаді 2017-го хлопець загинув.

Володимир Коваль народився в родині військового, тому ставлення до служби у нього було особливим. У березні 2015 року був мобілізований у відділ прикордонної служби «Станично-Луганське» військової частини 9938 Луганського прикордонного загону у Старобільську. Потім служив у військовій частині А0501 Збройних Сил України.

У 2018-му вирішив зробити перерву між боями, повернувся додому і пішов працювати майстром виробничого навчання у ліцей. Та затримався там недовго. Вже з вересня 2018-го він — знову командир відділення 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Смертельне поранення дістав 8 травня 2019 року у бою під селом Павлопіль на Донеччині.

Указом Президента України старшина Володимир Коваль був посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. А у Хмельницькому він отримав звання почесного громадянина міста за виняткову мужність, героїзм, незламність духу у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності нашої держави.

Про обох героїв нагадуватимуть не тільки меморіальні дошки. У ліцеї є музейна експозиція, де окремими сторінками представлено історії Володимира Коваля та Іллі Павлова.

А інші експонати розповідають про допомогу ліцею воїнам на передовій — ліцеїсти готували сухі борщові набори, плели маскувальні сітки, шили камуфляжну військову форму, виготовляли «буржуйки», робили листівки та обереги, збирали кошти на благодійних ярмарках тощо.

Хмельницька область.

Фото автора.