Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написала заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк. У повідомленні також йдеться про те, що Європа продовжує розв’язувати проблему професійної гендерної нерівності, а також наголошується на недостатньому представництві жінок на керівних посадах в медіаіндустрії. «Тобто проблема не тільки в тому, що немає відповідного контенту, де головними героїнями є жінки, проблема ще і в тому, що жінки недопредставлені в бордах медійних індустрій, — зауважила О. Кондратюк. — Це також уповільнює рух до паритетної репрезентації».

За словами заступниці глави парламенту, така тенденція характерна і для України. «Проте демонстрація та обговорення історій жіночого успіху, позитивних змін, кейсів та прикладів для наслідування — це дуже важливий механізм у промотуванні цінностей рівності, — зауважує вона. — Історії, коли жінки ЗМОГЛИ, є, і їх надзвичайно багато! В 2017 році ми почали розповідати ці історії успіху та ініціювали всеукраїнське обговорення теми рівності жінок та чоловіків. Так, було створено Український Жіночий Конгрес — постійно діючу публічну платформу для діалогів, обговорення проблем, пошуків їх вирішення та можливості для жінок та дівчат поділитися своїми історіями».

«Коли платформу з промоції гендерної рівності створено, а історії успіху жінок знайдено, ключову роль починають відігравати медіа, як канали комунікації, як популяризатори цієї рівності, адже вони є важливою складовою формування суспільної свідомості, — йдеться далі в повідомленні. — Проте жінкам досі присвячується лише майже чверть медіаматеріалів, а історії про них частіше відображають стійкі гендерні стереотипи».

У питанні промоції рівності представники та представниці політики, бізнесу, соціального та освітнього секторів, медіа повинні бути єдині у своїй позиції, переконана О. Кондратюк. «Щиро вболіваю за здорову пропаганду рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та їх паритетну й справедливо паритетну присутність на медіаресурсах», — написала вона і подякувала StarLightMedia та UN Women Ukraine «за прекрасну ініціативу говорити про важливе». О. Кондратюк поінформувала, що Український Жіночий Конгрес у партнерстві зі StarLightMedia анонсують спільну ініціативу — спеціальне опитування та підготовку рекомендацій для редакцій щодо належного представництва жінок у медіа. Опитування серед жінок-політикинь та експерток національного й місцевого рівнів для того, щоб дізнатися про труднощі, з якими вони зіштовхуються під час висвітлення своєї діяльності у ЗМІ, проведуть вже в листопаді цього року. А результатами Олена Кондратюк пообіцяла поділитися.

Вл. інф.