Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№ 5655), який впроваджує масштабну цифровізацію процесів та реєстраційних процедур у будівництві, планують до кінця року прийняти у другому читанні. Про це під час прес-конференції «Втілення у життя в Україні реформи містобудування», що відбулась в «Укрінформі», повідомила народний депутат, голова Координаційної ради з вирішення проблемних питань у сфері містобудування Олена Шуляк.

За її словами, законопроект перебуває на розгляді у відповідному підкомітеті: «Нині ми пройшли рівно половину правок — їх було зареєстровано 2779. Сподіваюсь, що 17 листопада цей проект закону буде розглянуто, ухвалено і обов’язково винесено до зали Верховної Ради, щоб до нового року парламент прийняв відповідне рішення для всіх українців», — зауважила О. Шуляк, додавши, що сьогодні реформування у сфері містобудування складається з трьох основних частин. Перша стосується «тотальної цифровізації» та реєстраційних процедур. Тобто всі учасники будівельного процесу, зокрема і чиновники, які видають дозвільні документи, будуть працювати виключно за допомогою Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕСБ), яка покликана реалізувати весь життєвий цикл будівництва об’єкта, починаючи з отримання містобудівних умов та обмежень і закінчуючи його введенням в експлуатацію. Це дасть змогу впорядкувати процес містобудівництва в Україні та через публічність інформації зробити його максимально прозорим, переконана народний депутат.

Другий аспект передбачає розмежування містобудівного контролю та державного містобудівного нагляду у сфері містобудівної діяльності, а також надання органам місцевого самоврядування можливості більш жорстко впливати на незаконні забудови.

Третій, ключовий, за словами О. Шуляк, момент полягає у визначенні учасників будівництва, їх прав та обов’язків, а також відповідальності кожного з них. І цьому, зокрема, допоможе зареєстрований законопроект № 5877 щодо посилення кримінальної та адміністративної відповідальності у сфері містобудівництва.

«Усі ті зауваження, які нам надавали міністерства, відомства, зокрема Національне агентство з питань запобігання корупції, ми врахуємо для того, щоб уже до другого читання отримати якісний та оптимальний документ, який захищатиме інтереси як громадян, так і професійних спільнот», — підсумувала народний депутат.

У тому, що реформа містобудування зможе знищити корупцію в будівництві, наразі переконана заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Олена Мошенець, «Для нас важлива сфера запобігання корупційним ризикам. Тому ми звернули особливу увагу на висновок НАЗК щодо законопроекту № 5655. Загалом документ враховує вимоги антикорупційної стратегії. Водночас неточності, які можуть потенційно нести 
корупційну складову, будуть виправлені до другого читання. До роботи будуть підключені представники НАЗК та нашого антикорупційного комітету», — наголосила вона.